El secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, assegura que «el més probable» és que els casos de botulisme estiguin relacionats amb «un lot o un sol envàs» de mongetes o bacallà. En una entrevista ahir a RAC1, Guix va detallar que els bombers del parc de Palafrugell afectats per aquesta intoxicació alimentària «segueixen en situació greu a l'hospital Josep Trueta de Girona» però que «estan estables».

Guix també va destacar la col·laboració «total i absoluta de Bon Preu i Condis», que va qualificar de «marques molt serioses», i va garantir que compleixen les mesures higièniques.

«No arribaria a dir que es tem per la seva vida, però el botulisme és una malaltia molt greu, que té entre un 5 i un 10% de mortalitat», va explicar Joan Guix en ser preguntat per l'estat de salut dels dos bombers ingressats per botulisme. «Segurament aquest no serà el cas, afortunadament, perquè estan ben atesos per bons professionals», va subratllar el secretari de l'Agència de Salut Pública que ha dit que s'han pres les mesures correctes.

Guix va informar que el botulisme és «una malaltia que es transmet a través del menjar, generalment de conserves» i que, «en aquest cas, la situació més probable eren les mongetes i el bacallà».

No constància de més casos

Amb tot, va assegurar que a l'Agència de Salut Pública no té constància de més casos d'aquesta intoxicació i va destacar que és «una malaltia molt estranya» i que des de l'any 1995 a Catalunya s'han detectat set brots amb 20 afectats, 18 dels quals van requerir hospitalització. A més, va dir que «sempre han estat relacionats amb conserves casolanes, sense garantir nivells d'higiene». «Fins ara no havíem tingut un brot relacionat amb conserves industrials», va informar Guix.

El secretari de l'Agència de Salut Pública va detallar que els símptomes d'aquesta intoxicació alimentària greu «comencen molt inespecíficament», amb malestar i fatiga però que «després la cosa es va complicant». «Aquesta toxina afecta el sistema nerviós i la musculatura moguda pel sistema nerviós», va explicar Guix en declaracions a RAC1.

Finalment, Guix va subratllar que la col·laboració de Bon Preu i Condis «és total i absoluta». «Són marques molt serioses», va assegurar el secretari de Salut Pública, que va informar que «tots els processos estan perfectament protocol·litzats, amb les mesures higièniques correctes». En aquest sentit, Joan Guix va assegurar que «el més probable és que s'hagi produït un incident relacionat amb un lot o un sol envàs».

Cal recordar que les investigacions de Salut s'han focalitzat en el dinar casolà que van compartir els dos bombers afectats dilluns passat, amb set companys més, mentre estaven de guàrdia al mateix parc de bombers baixempordanès. De les nou persones exposades, però, només dues van desenvolupar símptomes.

Els dos afectats van començar a percebre el malestar el mateix dilluns a la nit. Dimarts van anar d'urgències a l'hospital de Palamós i d'allà van ser derivats al Trueta. Immediatament, van quedar ingressats a l'UCI, en estat greu i pronòstic reservat. A l'hospital de Girona van ser tractats amb sèrum antibotulínic per especialistes de la Unitat de Cures Intensives amb el suport de la Unitat de Toxicologia, que es va posar en marxa el mes de gener passat. Com a mesura preventiva, a més, es van centralitzar al Trueta més dosis de sèrum antibotulínic.