Santi Vila va presentar ahir al matí, a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona, Un moment fundacional. Visions des del reformisme modern (Pòrtic, 2016), un llibre en el qual l'actual conseller de Cultura del Govern català reflexiona sobre passat, present i, sobretot, futur, enllaçant els seus punts de vista sobre política, corrupció, societat o cultura, amb la seva experiència com a alcalde de Figueres i com a conseller de Territori.

Acompanyat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del president de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala, Vila va destacar que «en contra del que alguns puguin pensar», el llibre no tracta de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) -en plena etapa de refundació- sinó que «parteix de la premissa que hi ha tota una època que s'acaba», en referència al període de transició iniciat a mitjan la dècada dels setanta, amb la fi de la dictadura i l'arribada de la democràcia.

En opinió de Vila, efemèrides com els 50 anys de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, serveixen per «recordar que la societat d'avui deu molt a les decisions que es van prendre en els setanta». No obstant això, segons el?conseller de Cultura, aquella època «agonitza i està exhausta» i davant d'aquesta realitat, la ciutadania té «l'oportunitat històrica de viure un autèntic moment fundacional».

El llibre també defensa «la necessitat de superar una herència agredolça del segle XX que s'ha constatat en el fet de veure com el creixement econòmic és compatible amb l'augment de les desigualtats». Vila també va recordar que cal tenir en compte, en tot aquest context, «la desafecció existent entre partits polítics i ciutadans». Per tot això va insistir en «la magnífica oportunitat que té Catalunya de fer net amb les herències indesitjables, i projectar el país en clau de progrés i equitat».

Per la seva banda,?Carles Puigdemont, es va referir a Santi Vila com «un intel·lectual» amb «una gran capacitat per trobar sempre l'equilibri entre ideals, utopia i realitat». Al seu parer, «els valors fundacionals són la base en la qual han d'encaixar les idees» i «cal interrogar-se permanentment sobre aquests valors».

Puigdemont va recordar que Santi Vila «cita George Orwell i després Salvador Dalí», dos personatges «ideològicament molt diferents», però que van saber empatitzar, sense renunciar als seus ideals. Aquest exemple va servir al president català per afirmar que «fins que Espanya no reconegui l'independentisme com un actor polític legítim, no formarà part de cap solució».

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor de Cultura, Carles Ribas, o el senador per Girona de Convergència, Joan Bagué, van ser alguns dels companys de partit que van assistir a l'acte d'ahir.