El sector turístic gironí és dels primers que ha pogut palpar les conseqüències directes de la decisió dels britànics de sortir de la Unió Europea. I, de moment, tot són bones notícies. Les previsions del Patronat de Turisme de la Costa Brava són les de millorar els resultats de la campanya passada, almenys pel que fa al nombre de turistes de les illes.

Segons el seu president, Ramon Ramos, "confiem que aquesta temporada s'emmarcarà en la total i absoluta normalitat tot i el Brexit". La gran majoria de britànics que vénen ho fan a través de operadors turístics i els números, sempre fiables, auguren prop de dos milions de visitants a Catalunya, uns 200.000 més que la temporada passada.

Al Baix Empordà, els britànics són els tercers en nombre de visitants, superats només per francesos i catalans. Martí Sabrià, gerent del Grup Costa Brava Centre (entitat que uneix el sector hoteler en aquesta zona) explica que "una setmana abans de la votació del Brèxit, els britànics que vénen al setembre, o sigui, la major part, ja havien pagat l'estada per temor a les conseqüències", una gran notícia per als hotels a l'hora de liquidar factures.

De fet, Sabrià confia que malgrat els mals auguris econòmics sobre el Brexit, els turistes britànics seguiran venint a gaudir del sol de la Costa Brava peti qui peti. L'únic temor que inquieta els hotelers de la demarcació és la devaluació de la lliura esterlina. Els turistes seguiran venint, sí, però si els pronòstics del Brexit es compleixen, potser no es gastaran tants diners com abans.

"El turista britànic és molt de costums. Si té mil lliures per gastar, se les gastarà amb Brexit o sense. Però potser si la lliura es devalua molt, el que abans podia fer amb deu dies a partir d'ara ho farà amb set", opina Sabrià.

Ramos ho compara amb la davallada del mercat rus. "Ens va afectar d'una manera similar per la davallada del ruble; per això és molt important que la lliura s'estabilitzi". El president del Patronat espera que el nombre de britànics no baixi, tot i que la preocupació es basa de moment en incerteses. "Estem treballant amb unes previsions concretes, i volem saber si les podrem mantenir. Hem preguntat als responsables de l'aerolínia anglesa Jet2 si mantindrà les seves previsions per al 2017. De moment però, no ens ha respost", subratlla Ramos.

El sector empresarial ja va mostrar la seva preocupació a Diari de Girona dies abans del referèndum. Els representants de les principals firmes gironines fixaven els seus temors principalment en les exportacions de productes a les illes britàniques, sobretot en relació amb el possible restabliment d'aranzels i duanes.

Sabrià per la seva banda, posa el llindar en més d'un 10% de devaluació de la lliura a llarg termini. "No ens afectarà igual si és un 5 o un 7% menys, que no pas si és un 20%, evidentment".

Tot i els beneficis del Brexit a curt termini, els hotelers no amaguen la seva preocupació, i concentren les seves mirades al setembre, època en la qual es començaran a concretar les condicions del divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea.

Ramon Ramos fixa un esdeveniment clau per al futur del turisme britànic a casa nostra: "Tot dependrà del World Trade Market (una de les fires turístiques més importants del món, que té lloc a Londres, del 7 al 9 de novembre); això serà el termòmetre que ens permetrà saber com respirarà el turisme britànic els propers anys".