Hermanos Cuevas atribueix a un "error humà" que el pot de mongetes arribés al mercat

Asseguren que formava part d'una partida apartada el 20 de maig per problemes durant el procés de producció però que va acabar a la xarxa de distribució

04.07.2016 | 20:49

L'empresa Hermanos Cuevas S. A. atribueix a un "error humà" que el pot de mongeta blanca cuita contaminat amb toxina botulínica que van ingerir dos bombers de Palafrugell (Baix Empordà) arribés al mercat. Segons el portaveu de l'empresa de la Rioja, Juan Ramon Hidalgo, el dia 20 de maig van detectar una anomalia de qualitat en una partida del producte. En concret, durant la producció van localitzar "defectes" a l'autoclau 3, a un dels sistemes que serveix per esterilitzar el producte. Per això, l'empresa va apartar els envasos afectats del canal de distribució i va aïllar i precintar la partida en un dels magatzems que tenen. Hidalgo ha detallat que estan investigant com alguns d'aquests envasos van acabar arribant al canal de distribució.

El portaveu de l'empresa ha detallat que van obrir una investigació interna el 28 de juny, quan els van alertar del possible cas de botulisme que afecta dos bombers de Palafrugell (Baix Empordà). Hermanos Cuevas S. A. ha emès un primer informe amb conclusions provisionals de la investigació que apunta que el lot contaminat va acabar arribant a les estanteries del supermercat per un "error humà".

Segons Hidalgo, el da 20 de maig van detectar "una incidència de qualitat" en un punt del sistema de producció (a l'autoclau 3 de les cinc que té l'empresa) que s'encarrega d'esterilitzar els productes. Davant la sospita, van retirar de la cadena una partida de mongetes blanques cuites en envasos de vidre de 400 grams que tenien "problemes de qualitat". El portaveu de l'empresa assenyala que van "segrestar" la partida, la van precintar i la van dipositar en un magatzem. Aquest dilluns s'ha confirmat que almenys un dels pots va acabar arribant a la xarxa de distribució.

"En algun moment del control del producte que s'havia apartat hi va haver un error i no es van discriminar tots els pots", apunta Hidalgo. Una de les teories amb les que treballa l'empresa, és que "per error" es colessin alguns dels envasos "amb anomalies" amb altres que estaven en perfectes condicions. El rastreig que ha fet l'empresa arran de l'alerta indica que van arribar al mercat "determinats pots". "No parlem del lot en la seva immensa majoria, sinó parlaríem d'un desastre majúscul", concreta.

Les anàlisis han confirmat que el pot de mongetes és l'origen del brot de botulisme que ha afectat els dos bombers, que van dinar al parc de Palafrugell amb set companys més el dia 27 de juny.

Segons Hidalgo, actualment tots els lots susceptibles d'estar contaminats s'han retirat i l'esforç de l'empresa i de les autoritats sanitàries se centra en arribar als consumidors que hagin pogut comprar el producte. "Ara mateix no existeix la possibilitat que cap consumidor adquireixi del supermercat cap producte sospitós d'estar contaminat, però ens centrem en avisar els que n'han pogut comprar perquè no el consumeixi i el torni al punt de venda", ha ressaltat.

El portaveu també explica que s'han posat en contacte amb l'asseguradora de l'empresa per fer front a possibles indemnitzacions.

El bacallà, descartat

Un altre aliment investigat per les autoritats sanitàries ha estat el bacallà dessalat Bon Preu i Royal. L'empresa Copesco Sefrisa ressalta en un comunicat que les analítiques han descartat que causés el brot de botulisme. En el mateix comunicat, la mercantil ressalta que l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat aquest dilluns que "queden sense efecte les mesures cautelars dictades en relació al producte" i que es poden tornar a comercialitzar els productes que es mantenien immobilitzats.

La companyia, amb seu a Sant Esteve Sesrovires, assenyala que "en cap moment es van detectar indicis de cap anomalia ni en el producte ni el procés d'elaboració del mateix". "Copesco Sefrisa, propietària de la marca Royal, segueix escrupolosament els protocols i controls de seguretat de qualitat en l'elaboració de tots els seus productes", conclouen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema