"On ets? Què fas? Amb qui estàs?" "He vist que has llegit el missatge, per què no m'has contestat?". "Portes una minifaldilla molt curta, massa escot" "Envia'm una foto abans que no surtis de festa amb les amigues". Aquestes frases que a molts joves els són familiars poden ser un dels indicadors de risc que la parella amb qui s'està et controla i el preludi d'una relació de violència de gènere.

Una altra excusa del jove masclista per vigilar la noia encara més és apartar-la del seu entorn amb frases com "t'estimo, jo he deixat els meus amics per tu, perquè vull està amb tu. Si tu m'estimes igual hi ha d'haver una correspondència".

Aquests són exemples de comportaments de control que un jove masclista utilitza per controlar la parella. L'agent dels Mossos d'Esquadra de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (Urpac) i membre del Grup regional d'Atenció a la Víctima, Adam Oliver, destaca que són uns indicadors de risc que "són coneguts per una gran majoria de joves i que en principi al darrere semblaria que només hi ha gelosia però qui s'apodera de la relació és ell i la noia té una posició de submissió cap a ell".

Les noves tecnologies cada cop faciliten més aquest tipus d'actuacions per part dels joves masclistes. Les xarxes socials, aplicacions de missatgeria com el Whatsapp o Instagram serveixen per conèixer en tot moment on es troba la noia, què fa i amb qui. S'estan convertint en comportaments que no desperten inicialment senyals d'alerta i que se solen produir a l'inici de la relació. I que en canvi, com diu l'agent, "van a poc a poc desactivant els recursos de les joves per reaccionar i per fer-hi front".

Per tal que les joves s'adonin i puguin identificar des del primer moment quan una relació de parella amb aparença normal es va modelant partint d'elements masclistes i es pot convertir en una relació de risc, els Mossos d'Esquadra des del curs 2009-2010 s'adrecen als joves de 15 a 16 anys.

Prevenció a les aules

Agents dels Grups d'Atenció a la Víctima fan una xerrada als alumnes de quart d'ESO que té com a títol Violència masclista, Com comença tot. Aquest curs han arribat al 90% dels estudiants de la província de Girona, uns 5.900 alumnes i des que van començar uns 44.225 estudiants han escoltat la presentació. Oliver assegura que fan l'acció en aquestes edats perquè "abans són una mica massa joves i després, molts alumnes potser no hi seran perquè s'han introduït al mercat laboral".

Des de l'any 2002, hi ha estadística sobre violència masclista a Espanya i han mort més de 700 dones a causa d'aquesta xacra. El mosso és clar i remarca que totes "les noies tenen risc de patir una violència masclista amb la parella, igual que tots tenim riscos en posar-nos a la carretera i patir un accident". Però en canvi, remarca que "en circulació tothom va molt en alerta i en canvi, en les relacions de parella es va relaxat o com que no detectem els riscos no es prenen mesures de protecció". Segons el policia, hi ha més possibilitats de patir una situació de violència masclista que un accident.

Per tot això, els agents mostren als joves de quart d'ESO les situacions amb les quals es poden trobar i el risc. L'agent destaca que l'objectiu del jove masclista "no és pas agredir o matar, sinó el que vol ell és que la jove faci el que ell creu que li toca fer com a parella seva"

Si la jove no s'adona d'això, diu l'agent "ell anirà prenent accions per tal de portar ell la relació".

Al principi hi ha indicadors de risc que li permeten agafar territori són els de control, i llavors, ja hi ha un segon grup de conductes de domini i intimidació, que suposen representacions de descontrol del jove. Oliver descriu un cas com "el del jove que perd els estreps per una ximpleria i té una reacció molt violenta com un cop de puny a la paret". Com destaca el policia, "el jove mostra a la noia del que és capaç de fer i el missatge que entén ella és que a ell no se l'ha de fer enfadar perquè potser la marca deixada a la paret li farà a ella".

Finalment, un altre element és la instrumentalització de les relacions sexuals. Ell és qui mana i la noia acaba vulnerable i submisa.

Aquests elements acaben amb una jove que té por de la seva parella. Si això succeeix, destaca l'agent, "l'únic que pot fer, és allunyar-se'n" i que si no es reacciona "arribarà un moment que serà massa tard i potser la jove viurà però com si no hi fos".

Poques denúncies de joves

De vegades, hi ha situacions d'aquest preludi de violència masclista que acaben amb denúncies als Mossos. Però, Oliver destaca que n'hi ha molt poques perquè "només és penalment perseguible el que està relacionat amb les relacions sexuals". Tot i això, alguna situació complicada acaba a mans de la policia com pot ser una situació d'assetjament perquè el noi no accepta que l'han deixat o per abusos sexuals. El jutge en aquests casos normalment opta per ordres d'allunyament. Amb tot Oliver destaca que quan la jove va a denunciar aquestes situacions, en molts casos el noi atura la situació ja que veu que hi va la policia.