Cosint vincles

Dones de diferents orígens troben en la costura el mecanisme d'integració a Sant Feliu de Pallerols

05.07.2016 | 17:03
Cosint vincles

La Dolors, la Rhama, la Jacdish, la Maria, la Lourdes, la Glòria, la Marina i la Yamila són les dones que es reuneixen els vespres al casal de jubilats de Sant Feliu de Pallerols per tallar peces de roba i deixar-les acabades perquè les dones de 9 casals de la Garrotxa les puguin cosir i acabar. L'objectiu és tenir bosses perquè els voluntaris del Gran Recapte les puguin deixar als clients dels supermercats per tal que posin dins les seves donacions en aliments

Tallar teles per fer bosses serveix per lligar fils de coneixement i d'amistat. És el cas de la Dolors, la Rahma, la Jacdish, la Maria, la Lourdes, la Glòria, la Marina i la Yamila. Són el grup de dones de Sant Feliu de Pallerols que ha activat el projecte Teixim del 2016. Es tracta de tallar peces de tela amb el material que, de manera gratuïta, els proporcionen les empreses tèxtils de la comarca.

Per tallar, elles es reuneixen cada dimarts de 2/4 de 5 de la tarda a 2/4 de 7 del vespre al Casal dels Avis de Sant Feliu, a ca les Hermanes. Mentre tallen tela xerren. És a dir, la trobada serveix per tallar peces de roba i, també, per fer un grup de parla entre dones de l'Índia, del Marroc i d'autòctones. L'espai està obert a totes les dones de la localitat, tinguin l'edat que tinguin.

Xerren i tallen per proporcionar material a les dones de 9 casals de jubilats d'Olot i de la Garrotxa. En els propers dies, les jubilades dels casals confeccionaran les teles que els arribin de Sant Feliu de Pallerols i en sortiran bosses ben cosides i ben acabades.

Segons Marta Teixidó (tècnica d'inclusió comunitària del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa), hi ha dues maneres de cosir. Apunta: "Hi ha dones que ho fan al casal i es crea un espai de relació i d'altres se les emporten a casa".

L'objectiu és fer 300 bosses de roba. Seran els saquets que rebran els aliments i productes de necessitat en el dia del Gran Recapte d'Aliments de la Garrotxa.

Teixidó explica: "El Gran Recapte d'aliments era un acte de molta despesa de bosses de plàstic". Per tal d'evitar l'impacte ambiental del plàstic i la despesa econòmica afegida, les tècniques del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa varen idear la confecció de bosses de roba. "Després -assenyala Teixidó-, vàrem pensar en els espais de relació".

Varen presentar la idea als casals de la gent gran i l'any passat les cosidores ja van fer 500 bosses. El dia del gran recapte, els voluntaris van poder deixar 500 saquets de tela a la gent que entrava als supermercats. Els voluntaris -segons va explicar Teixidó- repartien les bosses a la gent que entrava i les recollien plenes quan sortien. La idea va suposar una reducció de les bosses de plàstic, però encara va faltar molt per poder substituir les bosses de plàstic.

Aquest any -segons Teixidó-, preveuen fer 300 bosses més. El grup motor serà el de Sant Feliu de Pallerols i els altres seran els auxiliars. La previsió és que, després d'un treball que durarà fins ben avançada la tardor, els voluntaris tinguin en disposició 800 saquets de roba a l'inici de la diada principal del Gran Recapte de la Garrotxa.

Teixidó preveu: "Encara no en farem prou per cobrir la demanda de bosses de la gran diada als 18 supermercats d'Olot". Segons ella, el projecte Teixim continuarà en els propers anys i, com que una gran part de les bosses es pot guardar d'un any per l'altre, vindrà un dia en el qual totes les bosses del gran recapte seran de roba.

La confecció de bosses de roba està inclosa dins del voluntariat del Gran Recapte. Es tracta d'una activitat que el 2015 va mobilitzar 350 voluntaris.

La major part d'ells tenen la feina en la recollida de la diada central, on en els darrers anys han recollit unes 40 tones d'aliments. La feina dels voluntaris també abasta els dies posteriors al Gran Recapte, quan tenen lloc les feines de col·locació i d'ordenació del material recollit. Abans hi haurà hagut les feines de difusió i de fer bosses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema