El diputat de la CUP a la Diputació de Girona, Lluc Salellas, va denunciar ahir que l'ens dediqui 7,5 milions d'euros anuals del seu pressupost als partits i a les subvencions que decideixen els càrrecs de Govern.

Salellas va detallar que l'any passat la Diputació es va gastar 2,5 milions d'euros en tot el que fa referència als partits dins de l'ens: càrrecs electes, càrrecs de confiança i subvencions que reben els partits. "Entenem que aquesta xifra està de lluny sobredimensionada i l'hauríem de reduir considerablement. No són necessaris ni la gent que hi ha alliberada ni els sous que es cobren ara mateix".

Per altra banda, el diputat de la CUP va explicar que l'àrea de presidència "costa cinc milions d'euros anuals dels quals bona part van a subvencions directes a dit que dóna el president". Salellas va opinar que aquestes subvencions "haurien d'anar lligades a àrees concretes en processos de concurs públic que permetessin als municipis arribar-hi no a través d'una negociació entre el president i l'alcalde, sinó a través d'un procés públic".

En aquest sentit, Salellas va lamentar que, paral·lelament, la Diputació destini 1,1 milions d'euros a acció social, una situació que el diputat creu que s'hauria de revertir.

Per al diputat cupaire, l'ens "s'hauia de transformar en un espai de servei, no de subvencions. En un ens polític capaç d'ajudar els ajuntaments a fer millors polítiques públiques en l'àmbit local, i no simplement continuar aquesta dinàmica d'anar donant diners que a vegades es gestionen de manera poc transparent".

"Obrir finestres"

La CUP fa un any que forma part del ple de la Diputació de Girona amb un únic diputat, Lluc Salellas. Durant la campanya electoral del maig de 2015, el partit va assegurar que volia entrar a la corporació per "obrir finestres" i fer que el seu funcionament fos "més transparent". Segons recull ACN, el diputat va reivindicar que durant aquests dotze mesos han treballat en aquest sentit i que han fet més tasca de "fiscalització i control del govern" que la resta de grups de l'oposició.

Segons les dades aportades pel diputat, el grup de la CUP ha analitzat 450 decrets i n'ha portat 31 al ple, mentre que la resta de grups no han fet cap pregunta al respecte. Pel que fa a les intervencions, la CUP n'ha fet 79, molt per sobre de les 19 d'ERC, les 19 del PSC i les set d'Independents de la Selva (que també té una única diputada).

Salellas va reivindicar "l'esperit crític" de la formació i, segons diu, ho demostra que en 49 ocasions han votat de manera diferenciada a l'equip de govern, mentre que en els casos d'ERC només han estat tres vegades, PSC quatre vegada i IdS no ha votat mai diferent. "Es demostra que la diputada d'Independents de la Selva és una més del govern", va assenyalar. Pel que fa a les mocions, novament la CUP és la que més n'ha presentat: un total d'11. En canvi, ERC n'ha presentat sis, CiU n'ha fet cinc, PSC tres i IdS cap.

El diputat també va aportar una altra dada per demostrar l'activitat al ple: la CUP ha fet 45 precs i preguntes, mentre que a la resta de l'oposició només ERC ha fet un únic prec.

El diputat ha explicat que part de la tasca de fiscalització que fan és per esbrinar on van a parar els diners de la Diputació de Girona.

La CUP també demana que hi hagi un debat previ abans d'atorgar subvencions, sobretot en l'àmbit cultural. "Hem de decidir políticament quin tipus de cultura volem subvencionar, si la dels grans festivals o la de la cultura més popular i per a tothom", qüestiona. Salellas també va criticar que un total d'1,3 milions d'euros es destinen a ajudes als ajuntaments quan, en realitat, acaben anant a empreses privades que, sobretot, organitzen festivals de música o teatre en aquestes localitats.