La secció tercera de l'Audiència Provincial ha decidit absoldre l'exdirector d'una sucursal bancària de Girona i dos socis d'una immobiliària acusats de captar una vintena de persones d'origen immigrant i fer-los signar hipoteques per un import més elevat per embutxacar-se després una part dels diners.

La sentència conclou que no es pot provar que ni l'exdirectiu de Caja Madrid, Marc Collet, ni els dos socis, Ascensión Sánchez i Xavier Port, s'embutxaquessin de manera fraudulenta part dels diners procedents del pagament de les hipoteques. Segons especifica el text, "no s'ha acreditat l'existència d'exaccions indegudes en cap de les 19 operacions de compravenda amb crèdit hipotecari. I menys encara s'ha acreditat la concurrència en elles d'engany per part dels acusats als denunciants i/o als altres sol·licitants de crèdits hipotecaris". La sentència també revela els dubtes del tribunal a l'hora d'acceptar com a vàlids els testimonis dels 19 afectats. Segons explica, "la Sala constata en tots ells un interès que, amb les degudes reserves i a efectes merament processals, hem de qualificar com a espuri; fet que fa minvar, sens dubte, el seu valor com a prova de càrrec". En aquest sentit, el jutge veu sorprenent que "casi tots ells van afirmar que no sabien que les persones que els van proporcionar l'habitatge i, sobretot, el préstec hipotecari els anessin a cobrar una comissió; i tampoc que la compra d'un immoble comportés impostos i despeses".

Autoritzacions per escrit

Durant el judici les acusacions van sostenir que els immigrants signaven tot un feix de documents "sense pràcticament rebre explicacions i sense que els donessin còpia dels documents". Segons van remarcar, un cop descomptades les despeses notarials i de registre, els escrits recullen que l'exdirector de la sucursal i els socis de la immobiliària s'embutxacaven els diners que sobraven, unes quantitats que s'estenien entre els 5.000 i els 40.000 euros.

La sentència remarca però, que tots els denunciants van autoritzar per escrit al director "perquè fes els pagaments que fossin precisos amb els diners extrets dels comptes, i consta que van admetre la plena validesa d'aquesta autorització i pagaments, per la via de deixar transcórrer un temps molt extens sense protestar".