Tots els hospitals gironins ja poden inscriure els naixements al registre civil des del propi centre. Durant el mes de juny, s'ha anat implantant de manera progressiva a tots els centres públics de la Regió Sanitària de Girona que tenen maternitat aquest nou sistema que permet inscriure els nounats al registre des del mateix centre sanitari. Ara aquest tràmit, que evita que els pares s'hagin de desplaçar i que funciona de manera ràpida i immediata, està disponible als hospitals d'Olot, de Figueres, de Palamós, al Sant Jaume de Calella, al Santa Caterina de Salt, al de Campdevànol i a l'hospital Josep Trueta de Girona.

Aquesta actuació, destaquen des del Departament de Salut, suposa un avenç en la modernització dels registres civils de Catalunya i permetrà reduir l'afluència de públic a les oficines de registre, amb una millor atenció al conjunt dels seus usuaris, ja que la comunicació i la inscripció del naixement constitueix el primer vincle que una persona estableix amb l'Administració de Justícia.

Funcionament

Els pares poden sol·licitar la inscripció dels seus fills en els tres supòsits següents: en el cas de fills matrimonials, si un dels progenitors és espanyol; també en el cas de fills matrimonials, quan ambdós progenitors siguin estrangers però de la mateixa nacionalitat; i en el cas de fills de parelles no casades, si la filiació s'estableix només amb la mare o si el pare biològic està present i tots dos signen la sol·licitud.

La sol·licitud del sistema s'ha de fer durant les 72 hores posteriors al naixement i cal aportar tres documents: el certificat mèdic de naixement que lliura l'hospital; el DNI, NIE o passaport d'ambdós progenitors, o del sol·licitant si no és cap d'ells; i el llibre de família o certificat de matrimoni si falta la firma d'un progenitor.

Immediatament, als pares i mares se'ls lliurarà la documentació original aportada i un justificant d'haver fet la comunicació.

Més endavant, per correu ordinari o en format electrònic, rebran el certificat literal de naixement, que també actualitzarà automàticament el Llibre de Família sense necessitat d'haver de fer cap altre tràmit per fer-ho.