Cop de la Guàrdia Civil contra els delictes relacionats amb l'Administració Pública per presumptes contractacions públiques irregulars. Sota la direcció de la Fiscalia contra la Corrupció i el Crim Organitzat ha portat a terme la detenció dedotze persones en diverses localitats de Catalunya. A les comarques de Girona, els agents van entrar als ajuntaments de Girona i de Calonge on van demanar expedients relacionats amb l'empresa Efial, la consultoria que és al centre de la trama.

Entre els detinguts també hi ha un gironí, l'exalcalde d'Anglès de CiU, Josep Manel Bassols. Es dóna el cas que no és primer cop que l'arresten, l'any passat ho va ser per la seva relació amb una constructora investigada per pagar comissions a CDC.

L'operació Termyca es va portar a terme especialment a Catalunya i Andorra. Està dirigida pel jutjat d'instrucció 1 del Vendrell i és fruit d'una peça separada de la causa coneguda com a «cas 3%». Aquesta peça es va iniciar amb la investigació a l´Ajuntament de Torredembarra del juny del 2014 per l'adjudicació de diversos contractes amb l'empresa Efial Consultoria SL. Arran de la investigació, es va començar a investigar de forma més exhaustiva la mercantil i ahir finalment es va portar a terme la macrooperació, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC).

S'investiga la trama per presumptes delictes contra l'administració pública, organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de fons, prevaricació, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau i infidelitat en la custòdia de documents.

Durant tot el dia la Guàrdia Civil va fer simultàniament escorcolls en diversos domicilis, despatxos professionals, en dotze societats mercantils, en set entitats públiques i en vuit ajuntaments: Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chinchón, a Madrid; i Trillo, a Guadalajara, a més dels de Tortosa, Ascó, Vandellòs i Ametlla de Mar.

EL CAS TÈRMYCA A CATALUNYA

Al mateix temps també van formular quinze requeriments judicials a diversos ajuntaments, entre ells el de Calonge i el de Girona.

Les dotze detencions es van fer a Tarragona, Barcelona i Madrid, per delictes relacionats amb l'administració pública. Entre els detinguts hi ha empresaris, directius, dos funcionaris públics i dos exalcaldes, el d'Anglès i el de l'Ametlla de Mar.

Segons la Guàrdia Civil, al llarg de la investigació han pogut detectar que s'havia creat una figura instrumental i fictícia d'Entitats Públiques Empresarials Locals que no tenien una activitat específica. Així doncs, s'havia creat un entramat fraudulent a través del qual, segons ha determinat la policia, es desviaven fons públics municipals d'Ajuntaments a aquesta Entitat pública i d'aquesta a la societat mercantil privada (Efial). Gran part dels fons obtinguts de forma il·lícita a més eren desviats per la xarxa criminal cap a Andorra a través de complexes operatives mercantils.

La investigació a més ha permès saber que l'empresa Efial va ser adquirida per la mercantil CGI i que a partir d'aquí es va crear una xarxa similar a la primera que va fer que es pogués expandir a fora de Catalunya.

Les actuacions estan sota secret de sumari i dirigides pel Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell. En l'operació hi van participar 342 agents de la Guàrdia Civil de diverses comandàncies com la de Girona, Tarragona, Lleida, Madrid, Guadalajara, Huelva, Granada, Castelló i les Illes Balears.

Detingut dos cops en un any

La Fiscalia Anticorrupció va manar detenir dotze persones i entre ells hi ha Josep Manel Bassols, que va ser alcalde per CiU a Anglès entre els anys 1995 i 2003. Bassols també va ser diputat provincial fins al 2003 pel partit judicial de Santa Coloma de Farners. La Guàrdia Civil ja el va detenir l'octubre de l'any passat. Una detenció que es va produir en el marc de l'operació policial Petrum sobre el suposat cobrament de comissions il·legals. Bassols és el marit de Núria Bassols, que fins al gener va ser comissionada de Transparència de la Generalitat.

En saber-se la detenció per segon cop de Josep Manel Bassols, el president de CDC a les comarques gironines, Pere Vila, en declaracions a ACN, va demanar prudència i va exposar que el partit vol «mirar ben bé» quin és el motiu de la detenció, quines imputacions li poden acabar fent i quines conseqüències poden tenir. «Volem saber si és per la seva activitat professional o si està relacionat amb la seva activitat política, si és així, prendríem mesures però fins que no sapiguem per què l'han detingut no podem dir què farem o no farem», va exposar Vila.

I finalment, va desmentir «categòricament» que Bassols dirigís la campanya de Carles Puigdemont durant les darreres municipals, tot i que no va entrar a valorar el seu paper en les anteriors, i va assegurar que el seu paper dins el partit és «residual». «Era alcalde nostre i devia tenir càrrecs orgànics i de responsabilitat, però actualment tenia un paper molt residual», va dir el president de CDC a Girona.

«Detenció innecessària»

Per la seva banda, l´advocat de Bassols, Carles Monguilod, va assegurar que la detenció era «innecessària» i que el jutjat el podria haver citat a declarar sense necessitat de detenir-lo de nou. «L'any passat se'l va deixar en llibertat sense cap mesura cautelar ni fiança, només amb la condició que comparegués al jutjat quan el citessin, per això veiem amb sorpresa i estupefacció que amb aquesta realitat l'hagin hagut de detenir d'aquesta manera», va dir el lletrat.

Entre els arrestats d'ahir també hi ha Andreu Martí, el qual, segons ACN, va ser fins a l'any passat alcalde de l'Ametlla, i el directiu d'Efial Antoni M., així com a responsables de la consultora CGI, que va absorbir Efial fa mesos i que suposadament ha estès els mètodes irregulars a d'altres ajuntaments de la resta d'Espanya.