La Diputació de Girona va defensar ahir que en quatre anys s'han «revertit» els processos per atorgar subvencions. Segons va explicar el president de l'ens, Pere Vila, «fa quatre anys el 30% de les subvencions es donaven mitjançant un concurs públic, mentre que el 70% restant era per "voluntat política" (és a dir, de manera nominal). Ara aquesta xifra és al revés: el 30% són subvencions directes mentre que el 70% es donen a través de concursos públics».

Vila va donar aquest exemple com a mostra d'un canvi de tarannà que hi ha hagut a la Diputació, una tendència que l'equip de Govern s'ha proposat intensificar.

Les crítiques de la CUP en relació amb la gestió econòmica de la Diputació i a la manera que té l'ens de concedir ajuts estan marcant aquest mandat. Vila va voler sortir del pas defensant aquest progressiu rentat de cara de la Diputació i justificant la validesa de les subvencions nominals: «no entenc la crítica a aquests ajuts directes. Fa la sensació que quan els donem ho fem amb nocturnitat i traïdoria. Si algú demostra que estem essent sectaris atorgant aquestes subvencions, que aconsegueixi la majoria suficient i ho canviï».

El vicepresident de la Diputació, Miquel Noguer, va afegir que «la major part d'aquest 30% es tracta de subvencions de concurrència pública que s'aproven al ple. Què hi pot haver més públic?».

El president, però, sí que va donar una xifra de diners que la Diputació pot concedir «a dit», sense passar pel ple i sense estar supeditats a concurs públic. La suma és de 3,6 milions d'euros i presidència defensa que són per fer-los servir «en qualitat d'urgència». Vila va remarcar que la Diputació ha de disposar d'un coixí per si els ajuntaments necessiten liquiditat per a casos urgents, com ara per fer front a adversitats meteorològiques.

El president de l'ens també va rebutjar una altra de les crítiques recurrents de la CUP, que fa referència als diners que la Diputació destina als partits que el conformen i als seus càrrecs de confiança. Tal i com va reiterar, «som conscients que ja hem presentat una rebaixa en aquest sentit. Presidència ha passat de 5 a 2 assessors, per exemple. Treballarem amb els pressupostos que hem presentat; el que no podem és canviar de criteri cada dos mesos».

El president va voler també desmentir els 1,1 milions d'euros que dilluns la CUP va anunciar que es gastava la Diputació en polítiques d'acció social. «No són 1,1 milions d'euros, sinó gairebé 4 milions», va sentenciar. I aprofitant la presència a la sala de premsa del diputat cuparie, Lluc Salellas, Vila va voler donar un missatge d'uniformitat dins de la Diputació malgrat les discrepàncies polítques: «Moltes de les aportacions de la CUP enriqueixen el debat. La seva oposició no ens incomoda. Hi ha hagut molta més capacitat d'entesa de la que s'ha volgut fomentar».

I per demostrar-ho, va revelar que el 86% de les mocions presentades aquest últim any s'han aprovat o bé per unanimitat, o bé per l'abstenció d'un grup parlamentari (principalment la CUP).

Bona dosi d'autocrítica

El balanç del primer any de la legislatura va tenir una bona dosi d'autocrítica. Vila va admetre sense embuts que «hi ha mancances que hem de substituir en aquests tres anys», sobretot en relació al «clima laboral, a la posada en escena pública i a les informacions esbiaixades dels últims temps». També va reconèixer que durant molt de temps la Diputació ha funcionat «de manera endogàmica».

Amb tot, va posar en valor la feina que ha fet l'equip de Govern aquest últim any en camps com ara la transparència. Una de les accions més destacades que vol prendre l'ens és el de passar una enquesta als treballadors de la Diputació i una altra als Ajuntaments per conèixer la percepció que tenen de l'organisme i recollir propostes de millora. «Això servirà per tenir un bon diagnòstic i saber cap a on volem anar», va concloure Vila.