La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat amb 5,58 milions d'euros les empreses Amurrio Ferrocarril y Equipos SA, Jez Sistemas Ferroviarios S.L., Talleres Alegría SA i Duro Felguera SAU i a nou dels seus directius, amb 65.500 euros, per repartir-se durant 15 anys el subministrament de desviaments ferroviaris en trams de línies d'AVE i altres elements complementaris en les licitacions convocades per Adif i anteriorment GIF. Les licitacions dels tram d'AVE afectades van ser Barcelona/Figueres, Saragossa/Lleida, Madrid/Llevant, Madrid/Albacete i Segòvia/Valladolid, entre d'altres. Entre 1999 i el 2014, es van licitar 52 contractes, dels quals el 74% es van adjudicar a la UTE.

La CNMC va iniciar l'expedient després de rebre un escrit d'Adif el 2014 per saber si en els procediments utilitzats per l'ens gestor d'infraestructures ferroviàries afectaven la lliure competència. Després de la instrucció de l'expedient, la CNMC va considerar acreditat que aquestes empreses es repartien el mercat i fixaven els preus i altres condicions per eliminar la competència en les licitacions. Ho feien a través d'UTE, que presentaven ofertes conjuntes, formades primer per Amurrio, Jez i Alegria i Duro Felguera en algunes ocasions de manera individual i fent la competència a la UTE.

Segons la CNMC, les empreses no competien a l'hora de licitar, definien preus i després ajustaven el subministrament segons els acords en què havien arribat. En ocasions, negociaven amb Adif amb anterioritat a la data de licitació als preus i les condicions. A més, les empreses eren conscients que no actuaven correctament.

Per Competència, totes aquestes conductes han perjudicat "l'interès públic, ja que els preus oferts per les empreses en els expedients de licitació han estat més alts que haguessin presentats si haguessin competit entre si". Només entre 2005 i 2009, Adif va licitar 15 expedients per un import de 228 MEUR i entre 2010 i octubre del 2014 se'n van licitar 17 per un import de 246 MEUR.

Per tot plegat, la CNMC ha multat Talleres Alegría S.A. amb 1,796 milions d'euros, Duro Felguera Rail, amb 1,476 milions d'euros; Amurrio Ferrocarril y Equipos S.A., amb 1,235 milions d'euros i Jez Sistemas Ferroviarios S.L., amb 1,075 milions d'euros. Pel que fa als directius s'ha sancionat Jesús María de Lapatza (Amurrio), amb 1.450 euros; Jon de Lapatza (Amurrio), amb 6.650 euros; Urtza Erratzi (Jez Sistemas), amb 6.650 euros; Juan Carlos Sánchez (Jez Sistemas), amb 6.650 euros; Alfredo Alegría (Talleres Alegría), amb 11.400 euros; Ricardo García Mesa (Talleres Alegría), amb 7.600 euros; Julio Fernández García (DF Rail), amb 5.700 euros, Fernando López (DF Rail), amb 4.750 euros; i Luis Javier Ardura (Felguera Rail), amb 5.700 euros.