El Departament de Salut va informar ahir que són quatre més els lots de mongetes, diferents als que va anunciar ahir, sospitosos d'estar involucrats en el brot per toxina botulínicaque ha causat una intoxicació greu a dos bombers de Palafrugell.

En un comunicat, Salut va indicar que, segons l'última notificació rebuda de les autoritats sanitàries de La Rioja, els lots de mongetes sospitoses ara són els L-146-16 (un envàs de vidre del qual va donar positiu en presència de toxina botulínica); L-151-16; L-158-16; L-168-16 i L-176-16.

A Catalunya, aquests productes poden haver estat distribuïts pels supermercats Bon Preu (marca Bonpreu i IFA Eliges), Condis (marca Condis) i Aldi (marca El Cultivador).

L'Agència de Salut Pública de Catalunya aconsella a les persones que tinguin a casa seva algun envàs d'aquests cinc lots que s'abstinguin de consumir-los o que els retornin als corresponents punts de venda, o bé, que davant qualsevol dubte, es posin en contacte amb el telèfon 061 CatSalut Respon.

Els lots immobilitzats inicialment de forma preventiva eren els números L-155-16, L-166-16, L-160-16, L-127-16, L-120-16, L-082-16 i L-116-16-, que han quedat ara fora de sospita i són aptes per al consum, segons Salut.

També va recordar que s'ha descartat la possible implicació en el brot del bacallà esqueixat dessalat de 250 grams de les marques Bon Preu i Royal, envasats per Copesco & Sefrisa SA.

D'una altra banda, les dues persones afectades per botulisme continuaven ahir ingressades a la Unitat de cures intensives de l'Hospital Universitari de Girona Josep Trueta, en estat greu i pronòstic reservat.

També a Balears

Paral·lelament, l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) va confirmar ahir la presència de toxina botulínica en un lot de mongetes blanques cuites de la marca Bonpreu, distribuït a Eivissa, Menorca i Mallorca sota la marca Ifa Eliges. El lot en qüestió és el L-146-16.