El Síndic veu deficiències en la redacció del Pla Urbanístic de l'àeròdrom de la Cerdanya

Ribó demana que es compti amb la participació dels ens locals i del territori

06.07.2016 | 09:48
A l´esquerra de la imatge i d´esquena el síndic, Rafel Ribó, al fons els assistents a la reunió.

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va explicar ahir una reunió pública i informativa les "deficiències de forma i de redacció" que ha trobat en la redacció del Pla Director Urbanístic de l'Aeròdrom de la Cerdanya.

Ribó va assenyalar que "el procediment ha estat poc coherent, amb poca participació i amb contradiccions que s'han d'aclarir abans d'aprovar-se definitivament". També va explicar al més de centenar de persones que es van acostar al centre social d'Urtx (Das i Fontanals) que les seves recomanacions passen per informar bé els ajuntaments, tenir en compte les al·legacions fetes, fer participar la gent de la comarca i "elaborar un informe d'impacte mediambiental més acurat".

Ribó va explicar que considera "deficient" la informació facilitada als consistoris tractant-se de documents de centenars de pàgines i de difícil enteniment sense el suport tècnic especialitzat. El Síndic va comentar que en el PDUA es parla d'instal·lacions comercials, hoteleres, amb una escola de vol de la qual no es coneix la dimensió, ampliar l'estació de servei o l'ampliació de l'estació de bombers. "Una sèrie de planificacions", va dir Ribó, que "segons com s'agafi és bastant definitiu i depèn de com està en estudi per un futur". En aquest sentit, el Síndic, va dir: "Crec que s'hauria d'agafar amb més serenitat per veure que és el que de debò caldria fer a la comarca".

El Síndic va explicar que ha trobat deficiències en tot allò que afecta la planificació del territori, la planificació al respecte mediambiental, els estudis sobre l'actual aeròdrom i el futur aeròdrom. Ribó va apuntar que "si es vol fer un aeròdrom esportiu, que el PDUA aporti les millores que es poden necessitar, però si es vol fer un aeròdrom comercial, que es posin totes les dades sobre la taula".

El síndic va remarcar que des de la Sindicatura "es vetlla perquè el procediment sigui correcte, no pel contingut, que l'han de decidir les autoritats de la comarca i les més afectades dels ajuntaments, les persones que es mobilitzin com permeten les nostres lleis i en general l'opinió publica tant de la comarca com de Catalunya essent la comarca un bé públic de tot Catalunya".

Finalment, també va manifestar que "publicar l'aprovació inicial del pla en període estival, les presses a l'hora de comunicar als consistoris que el document definitiu del pla es portava a la comissió d'Urbanisme o que la declaració ambiental es va emetre just un dia abans d'aquesta sessió, no constitueixen una bona pràctica administrativa".

Associació Ceretània

D'altra banda, un grup de veïns de la Cerdanya i de propietaris de segones residències han creat una associació, de nom Ceretània, que té per objectiu defensar el model territorial tradicional de la comarca de la Cerdanya, preservar els valors mediambientals de la comarca i protegir els espais naturals d'especial interès que es troben en la comarca de qualsevol actuació que els pugui desnaturalitzar.

Un dels representants de l'associació el va presentar en societat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema