La Creu Roja de Gironaha tancat el primer curs en què no ha hagut de pagar el menjador escolar a cap alumne de Primària. La raó és que consells comarcals i ajuntaments han cobert totes les necessitats que s'han detectat i afectaven les famílies usuàries de l'entitat, cosa que no havia passat mai abans.

Ara, amb les classes acabades i els menjadors escolars tancats, la Creu Roja ha activat el seu programa de targetes de prepagament perquè, durant les vacances, les famílies amb menors al seu càrrec puguin comprar productes frescos. L'objectiu d'aquestes ajudes és complementar l'alimentació de les persones que acuden als centres de distribució d'aliments. Aquest estiu, la Creu Roja preveu distribuir targetes a 582 famílies gironines, 452 aquest juliol i 130 més a l'agost. De moment, la xifra -que pot augmentar en funció de les necessitats- supera la de l'any passat, quan l'organització va assignar 455 targes per ajudar a compensar el tancament estival dels menjadors escolars.

Les 452 targetes de prepagament habilitades per aquest mes suposen una despesa de 39.000 €, que la Creu Roja cobreix amb fons propis i, també, amb aportacions de l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona (Dipsalut), dels ajuntaments de la Bisbal d'Empordà i Sant Feliu de Guíxols, del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, del Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany i de diverses empreses i institucions privades. En relació amb aquestes contribucions, la tècnica de Formació i Alimentació infantil de la institució, Maria Colls, va ressaltar el fet que «les administracions estan col·laborant amb Creu Roja i atorguen subvencions perquè poguem gestionar les targetes».

Un augment de les aportacions públiques que l'entitat humanitària ha notat, sobretot, en la cobertura de les beques menjador dels menors de 12 anys. El curs 2015-2016, Colls va explicar que «a tota la província no hem detectat cap persona [usuària de Creu Roja] que hagi demanat beca i no se li hagi donat. Podem dir que s'ha comprovat la disminució d'aquesta necessitat perquè ha estat coberta per l'Administració pública». Pel que fa a la cobertura de l'estiu, i seguint el procediment habitual, la institució ha analitzat cada cas conjuntament amb els Serveis Socials per tal de valorar les mancances alimentàries, «tant si durant el curs han tingut beca com no» -va apuntar Colls.

De 92 alumnes a cap

Per primera vegada, el curs passat la Creu Roja no va haver de cobrir cap quota de menjador a Primària, ja que no va detectar la necessitat en cap de les famílies gironines a les quals dóna suport. Fa només tres cursos, el 2012-2013, l'entitat va becar el servei de menjador a 92 infants, tot i que el 2014-2015 ja es va reduir a 13.

Pel que fa a Secundària, la Creu Roja de Girona manté el seu projecte #Menjarsalsinstis que, per ara, es limita a l'institut Vallvera de Salt. La iniciativa continuarà a partir del setembre, la qual beneficia una quarantena de menors -l'últim curs han estat 38 joves i l'anterior, 42. Encara que el programa es manté vigent a l'estiu, per quan els estudiants disposen d'una targeta de prepagament que ajuda les seves famílies a comprar aliments fins que el menjador escolar reprengui la seva activitat.