L'exalcalde d'Anglès arrestat en el marc de l'operació Tèrmyicaoperació Tèrmyica contra la corrupció municipal es va acollir ahir al seu dret a no declarar davant la Guàrdia Civil de Tarragona. Josep Manel Bassols és un dels dotze detinguts arreu de Catalunya dins la investigació que tutela el jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, i que posa el focus damunt la consultora Efial.

Aquest no és el primer cop que la Guàrdia Civil arresta Bassols

Aquest no és el primer cop que la Guàrdia Civil arresta Bassols. En el marc de l'operació Petrum III, l'octubre passat la benemèrita ja el va detenir per la seva vinculació amb la constructora Oproler, investigada pel «cas 3%» de suposats pagaments de comissions a Convergència a canvi d'adjudicació d'obra pública. Josep Manel Bassols va ser alcalde d'Anglès entre els anys 1995 i 2003 i forma part de l'agrupació local de CDC a Girona. Professionalment, és delegat de Catalunya de l'empresa Oproler.

Avui Bassols, acompanyat del seu lletrat Carles Monguilod, passarà a disposició judicial juntament amb la resta d'investigats. Segons fonts pròximes al cas, deu dels onze detinguts de dimarts passaran avui a disposició judicial mentre que un d'ells, un empresari, va quedar en llibertat ahir a la matinada després de declarar en la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. Es tracta de l'empresari Carles Bock que pròximament podria ser citat pel jutge que investiga el cas.

L'institut armat també té localitzada, però encara pendent de detenir, una dotzena persona en relació amb el cas. Una trama en la qual participaven, presumptament, polítics, treballadors públics i empresaris orquestrats primer per la consultora Efial i després per l'empresa CGI, que la va absorbir. Al llarg del dimarts es van practicar més de quaranta escorcolls simultanis, quatre d'aquests a Andorra, a les províncies de Tarragona, Barcelona, Huelva, Madrid, Guadalajara i les Balears.

Els escorcolls van continuar ahir a uns baixos de l'exalcalde de l'Ametlla de Mar detingut dimarts, Andreu Martí (CiU), a Esplugues de Llobregat. La Guàrdia Civil també es va desplaçar fins al domicili que té l'exalcalde a l'Ametlla de Mar. Martí va acompanyar els agents en l'escorcoll de l'habitatge que des de dimarts al matí estava custodiat.

El jutge d'instrucció núm. 1 d'El Vendrell ha acordat aquest migdia la Presó Provisional comunicada i eludible amb fiança de 600.000€ per a l'exalcalde de l'Ametlla, Andreu Martí, dins la causa que instrueix aquest jutjat relacionat amb el cas de Torredembarra.

Ell ha estat el primer dels 7 detinguts que han passat avui a disposició del jutge. Un cop es vagi resolent la situació de la resta us anirem informant.

També es van practicar entrades en un habitatge a Cabrils (Maresme) de Toni Martos, president d'Efial, que va compaginar aquest càrrec amb el de gerent de l'empresa municipal Cala Gestió de l'Ametlla de Mar.