La Diputació de Girona, l'Obra Social la Caixa i el Consorci del Ter han presentat els treballs de conservació i manteniment del rec de l'Estany de Verges, que ja han finalitzat, per garantir la seva funció com a refugi d'espècies de fauna fluvial. L'objectiu ha estat doble: consolidar els marges del rec històric de l'estany i potenciar-ne la funció com a connector ecològic a la plana del Baix Ter i entre els aiguamolls de l'Alt i el Baix Empordà.

La importància del rec de l'Estany rau en el fet que manté una làmina semipermanent d'aigua al llarg de l'any. Això el fa un connector ecològic i un hàbitat aquàtic òptim per a fauna d'interès: nàiades, amfibis, peixos, ocells i també per a la llúdriga. Les successives avingudes van provocar que l'aigua s'hagués endut els marges del rec i que hagués guanyat terreny als horts adjacents i a la zona de servitud. En aquest sentit, presentava un estat de conservació deficient.

Els treballs s'han executat en uns 165 metres lineals prop de la trama urbana i han consistit en una prospecció prèvia per cercar nàiades autòctones (espècies protegides a Catalunya), en el desmuntatge de les instal·lacions provisionals dels hortolans fetes d'uralita (amiant), en la desbrossada manual per accedir a la zona i en la consolidació dels marges en un tram a l'entorn dels horts urbans.

Malgrat que no es van trobar exemplars vius de nàiades, s'hi va detectar la presència d'una altra espècie de bivalve, la Corbicula fluminea, més resistent a les alteracions hidrològiques de les masses d'aigua. En canvi, s'hi van trobar cinc exemplars morts de nàiades de l'espècie Unio mancus (espècie autòctona i protegida) i tres de Sinanodonta woodiana (espècie invasora). La retirada de les plaques d'uralita la va dur a terme una empresa autoritzada per a la gestió de l'amiant. Es van retirar aproximadament uns 60 metres quadrats d'uralita que els hortolans utilitzaven com a estructures temporals per aguantar els talussos del rec. Al seu lloc, s'ha consolidat la secció del rec amb gabions de ferro galvanitzat omplerts amb còdols.