Seguim amb el cicle d'articles sobre infeccions de transmissió sexual amb la tricomonosi. La infecció per tricomes és una infecció de transmissió sexual molt comuna, causada pel paràsit Trichomonas vaginalis. Es presenta més en les dones que en els homes i és una de les causes freqüents de fluix vaginal anormal.

No és una infecció greu en si mateixa: no deixa seqüeles importants i es tracta molt fàcilment. El perill de la tricomonosi és que facilita molt el contagi de VIH en cas de contacte amb el virus. En cas d'embaràs també pot provocar complicacions, com ara un part prematur o el naixement d'un nadó de baix pes.

En la dona, que tindrà la infecció localitzada a la vagina i al conducte de la orina, a més del fluix vaginal anormal (verdós, grogós, a vegades fètid) pot provocar dolor i dificultats per orinar, irritació vulvar i picors. També hi ha molts casos asimptomàtics.

En el cas dels homes la infecció es localitza al conducte de la orina, la gran majoria de casos són asimptomàtics i quan hi ha símptomes són una secreció anormal del penis i molèsties en orinar.

Es transmet per contacte sexual amb una persona infectada, amb el contacte dels fluids. A diferència d'altres infeccions, aquesta no es transmet per penetració anal ni amb el sexe oral, però sí que hi pot haver contagi a través de joguines sexuals. Com moltes de les ITS que hem vist fins ara es pot prevenir amb l'ús del preservatiu. Si sospitem que tenim una infecció per tricomes, com passa amb la resta d'infeccions de transmissió sexual, hem d'anar al metge. El tractament és molt fàcil; la infecció desapareix amb un simple antibiòtic. La parella sexual de la persona infectada també ha de fer el tractament, encara que no presenti símptomes.

Insistim: al davant de qualsevol molèstia relacionada amb la salut sexual la visita mèdica és imprescindible. Quan tenim problemes relacionats amb la sexualitat a vegades ens espantem tant que preferim fer com si no passés res i és un gran error, perquè la majoria de les vegades es poden resoldre molt fàcilment i ens estalviem futures complicacions, que potser llavors no són tan fàcils de solucionar. A més a més, el metge ens tractarà sense fer judicis morals de cap tipus.

Fins aquí. La setmana que ve, més!