El jutge del Vendrell ahir va decretar presó provisional sota fiança de 150.000 euros per al propietari de la consultora Efial i gerent de La Cala Gestió, Antonio Martos, i de 600.000 euros per l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí. La resta de detinguts en el marc de l'operació Tèrmyca van quedar en llibertat provisional amb càrrecs i s'hauran de presentar mensualment davant del jutge. Són l'exalcalde d'Anglès, Josep Manel Bassols; l'enginyer Jaume Beltran; i els càrrecs d'Efial i l'empresa que la va absorbir, CGI: l'advocat Xavier Xifrà, Lucía Mora i Blas Acosta.

Els set detinguts van passar a disposició judicial ahir a tres quarts de deu del matí i van accedir al Jutjat del Vendrell dins de dos furgons policials, escortats per una comitiva de vehicles de la Guàrdia Civil. Agents policials van tallar el trànsit i van dificultar l'accés a la premsa a l'aparcament per on van entrar els furgons blindats.

Entre les persones detingudes que ahir van prestar declaració davant del jutge hi havia els exalcaldes convergents de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) i d'Anglès (Selva), Andreu Martí i Josep Manel Bassols, respectivament; i el propietari d'Efial i també gerent de La Cala Gestió, Antonio Martos.

Aquesta peça secreta, que posa el focus damunt la consultora Efial, és la número 6 d'un total de 10 dintre del complex cas Torredembarra, segons van informar fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Inicialment, la Guàrdia Civil, en un operatiu coordinat pel jutge del Vendrell i la fiscalia Anticorrupció, va detenir onze persones, quatre de les quals ja havien quedat en llibertat a l'espera que els cités el jutge a declarar. Ahir encara quedava un darrer implicat per detenir, que es troba a Andorra.

Sota secret de sumari

Dintre de l'operació, la Guàrdia Civil va practicar una cinquantena d'escorcolls en ens locals, ajuntaments i empreses municipals de diversos municipis espanyols, tot i que la majoria eren de Catalunya.

La causa està sota secret de sumari, encara que el fiscal ha demanat que s'aixequi en allò referent a la investigació prèvia a mitjans del mes de juny, segons va informar la defensa dels set investigats que ahir van passar a disposició del jutge.

En concret, l'advocat defensor de l'exalcalde d'Anglès, Josep Manel Bassols, va avançar a les portes del jutjat que el seu client prestaria declaració perquè «estem convençuts de la seva innocència», malgrat que quan una causa és secreta es recomana no declarar.

Els fets pels quals s'investiga l'exalcalde del municipi selvatà, segons va manifestar el seu lletrat, Carles Monguilod, estan relacionats amb la construcció de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a l'Ametlla de Mar l'any 2014 per una empresa madrilenya, en la qual Bassols treballava després de deixar l'alcaldia. Segons va manifestar l'advocat, l'exedil estava «estupefacte» per la detenció, que Monguilod va desvincular de qualsevol relació amb «els seus càrrecs de fa molts anys com a alcalde de CiU».