Borrassà, a l'Alt Empordà, serà el primer municipi català que farà servir una tecnologia pionera per potabilitzar l'aigua contaminada per purins i adobs. La tècnica, desenvolupada per l'empresa osonenca Hydrokemós, fa servir un sistema d'elèctrodes per transformar els nitrats en nitrogen i oxigen. És econòmica i, sobretot, no genera salmorres ni residus que després s'hagin d'enviar a l'abocador.

Després de fer-ne una prova pilot, impulsada també pel Dipsalut, ara la tecnologia entra en fase industrial amb la construcció d'una planta potabilitzadora. S'aixecarà al costat del dipòsit municipal, entrarà en funcionament al desembre i permetrà abastir el municipi, de 700 habitants. L'alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, va assegurar que la tecnologia dóna «solució» a un problema endèmic al municipi i li permetrà ser «autosuficient» amb l'aigua. Tant Roquer com el president del Dipsalut, Josep Maria Corominas, van assegurar, però, que el sector ramader s'ha d'implicar més amb la problemàtica, «internalitzant el cost que suposa tractar els purins per evitar que es converteixin en un problema ambiental».

Borrassà és un dels municipis gironins amb problemes d'abastament d'aigua a conseqüència de l'elevada presència de nitrats que hi ha al subsòl. Fins ara, no es podia autoabastir, perquè com va explicar l'alcalde «qualsevol pou o captació d'aigua que es fes, tard o d'hora, estarà contaminada». A partir del desembre la situació canviarà gràcies a la tecnologia desenvolupada per Hydrokemós, que permet reduir la concentració de nitrats a l'aigua i rebaixar-la per sota de les 50 parts per milió (ppm), que és quan ja es considera apta per al consum de boca.

Segons va explicar la directora general d'Hydrokemós, Ruth Canicio, a diferència d'altres tractaments, aquest «destrueix al 100% els nitrats» i, a més, no genera residus. A més, la tecnologia també té avantatges econòmics. De mitjana, tractar 1.000 litres d'aigua té un cost d'uns 25 cèntims.

La tècnica s'ha provat durant un any a Borrassà, amb una prova pilot, i actualment també s'està testant a la urbanització Tourist Club de Caldes de Malavella (Selva).

El Dipsalut, que ha col·laborat a impulsar la tecnologia, destaca que l'electrodesnitrificació ha de permetre «descontaminar» molts pous contaminats per purins i adobs. En paral·lel, el mètode tindrà altres aplicacions. Hydrokemós, amb l'aval de la UE, estudia implantar-lo a la indústria alimentària, a la metal·lúrgica i per reduir les concentracions de nitrogen a llacs i fonts ornamentals.