El primer secretari del PSC de Girona, Juli Fernández, nega que el seu partit treballi amb un pla B en cas que fracassés a Catalunya un referèndum sobre la reforma constitucional i ha considerat que el que ha fet amb la seva ponència política és "estudiar alternatives" en cas que encallés l'esmentada via.

Fernández ha explicat que, per als socialistes gironins, la província catalana on el sobiranisme té més pes, el congrés de la formació del pròxim novembre, "que té caràcter ordinari, serà extraordinari".

El líder del PSC a Girona ha advocat per obrir un "debat d'idees" i ha enarborat la bandera de la "unitat" dels seus davant "la proposta de reforma constitucional en clau federal que es convertiria en una consulta a tot l'Estat".

No obstant això, Juli Fernández puntualitza de manera immediata que "si no es guanya aquell referèndum a Catalunya, caldria buscar alternatives" i una ha admès que podria ser un plebiscit d'independència com el que va tenir lloc al Canadà, l'anomenada via canadenca.

"No hi ha pla A ni B, només hi ha un pla, però cal buscar sortides si no prospera, perquè no ens podem quedar aturats", ha indicat Fernández, que reivindica que "aquest debat ha d'existir per polir la proposta final".

El també alcalde de Palafrugell ha confirmat que els socialistes de Girona aniran "amb aquesta mentalitat" al congrés de novembre i ha puntualitzat que la via canadenca hauria de passar sempre pel diàleg entre Catalunya i Espanya.

De tota manera, Juli Fernández expressa el seu convenciment en què el referèndum de reforma constitucional rebria l'aval català "si garanteix el blindatge de competències i el tema fiscal".

Fernández no vol "ni sentir parlar" d'una consulta unilateral d'independència, "perquè el país no la necessita", però reitera que "el que no es pot assumir és que si des de Catalunya no es dóna suport a la proposta que es realitzi es digui que no passa res".

El primer secretari dels socialistes de Girona conclou que assumir que caldria buscar una sortida en cas de rebuig a la reforma constitucional li dóna "credibilitat" al PSC