Girona va ser la cuna del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que aquesta setmana està d'aniversari, i la tardor vinent acollirà els actes de celebració oficials. Aquesta setmana s'han complert trenta anys de la creació del Fons, que va néixer el 5 de juliol de 1986, a Salt.

Aquell estiu, quan l'organisme es va constituir, comptava amb 27 socis i una junta executiva que presidia l'alcalde de Salt de l'època, Salvador Sunyer, i només integrava sis ajuntaments -tres de gironins, Salt, Arbúcies i Olot, al costat de Santa Coloma de Gramanet, Tarragona i Terrassa- i les entitats Justícia i Pau, Càritas Diocesana i el Centre internacional Escarré per a les minories ètniques i nacionals (Ciemen). Actualment, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament suma 315 associats, entre ajuntaments i entitats supramunicipals.

Entre els antecedents de la creació del Fons Català de Cooperació, destaca una reunió d'alcaldes i regidors de vuit ajuntaments gironins. Es va celebrar el gener de 1985 a Salt, convocada per Justícia i Pau, i hi estaven presents el municipi saltenc, Anglès, Arbúcies, Palafrugell, les Planes, Torroella de Montgrí, Sarrià de Ter i Flaçà.

El Fons és una organització formada per ajuntaments, consells comarcals, diputacions i altres ens municipalistes que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de cooperació i solidaritat amb països més desfavorits. Els últims mesos, per exemple, la situació d'emergència que viuen les persones refugiades ha estat molt present en els seus projectes. Amb motiu del 30è aniversari, des del Fons destaquen el valor que la majoria d'ajuntaments hi hagin continuat adherits malgrat la crisi econòmica dels últims anys.