El Parlament ha aprovat aquesta setmana una proposta de resolució de Junts pel Sí per tractar Medinyà com un municipi de fet i permetre'n la participació en tots els organismes públics i institucions. El diputat de JxSí, Ramon Casals, va defensar una proposta de resolució sobre el municipi de Medinyà, que ha rebut el suport de la comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. El text demana "utilitzar totes les eines legals i polítiques per defensar la declaració del municipi de Medinyà" i "mantenir tots els actes jurídics que fan i permeten que Medinyà sigui considerat un municipi amb totes les seves capacitats".

El diputat es va felicitar perquè JxSí ha aconseguit el suport del Parlament per permetre la participació de Medinyà en tots els organismes públics i institucions així com l'accés a les convocatòries d'ajuts, subvencions i programes de cooperació local depenents del Govern, amb les mateixes condicions que la resta de municipis.

El diputat va recordar que la Llei de creació del municipi, el 948 de Catalunya "va ser aprovada per una àmplia majoria" i va criticar el recurs de l'Estat, ja que suposa "una intromissió en les competències del Parlament i de la Generalitat i posa en perill la voluntat de la gent de Medinyà". A més, és "un fet paradoxal atès que l'Estat li ha assignat un número d'identificació fiscal i l'ha autoritzat a tenir jutge de pau". En aquest sentit, va afirmar que "donarem suport a la Generalitat en la defensa del municipi mitjançant la presentació d'un recurs vers el que presentat l'Estat espanyol".