La província de Girona ha registrat aquest passat cap de setmana les temperatures més altes del que portem de 2016. A la ciutat gironina el termòmetre es va situar ahir als 36 ºC igual que a Fornells de la Selva i a Monells, la xifra més alta que es va registrar a la província gironina segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

La calor va buidar els carrers de Girona, on només hi van quedar petits grups de turistes protegits amb barrets, i va emplenar les platges de la Costa Brava. Fet que va provocar petites cues a les carreteres gironines.

En el dia d'ahir, les temperatures més altes es van registrar a localitats de l'interior com a Banyoles (35,2 ºC); a Fogars de la Selva (35,4 ºC), Anglès (35,2 ºC) i Santa Coloma de Farners (34,8 ºC), pel que fa a la comarca de la Selva. A l'Alt Empordà les temperatures més elevades es van produir a Boadella (34,9 ºC), Espolla (34,8 ºC) i Navata (34,7 ºC). Per últim, a la Garrotxa la més elevada va ser a Olot amb 34,6 ºC.

En canvi, a la costa gironina les temperatures van ser un pèl més baixes gràcies a la brisa del mar amb valors al voltant dels trenta graus. La més alta es va produir a Roses (34,3 ºC) seguit de Torroella de Montgrí (32,9 ºC), Castelló d'Empúries (32,2 ºC), Castell d'Aro (31 ºC) i Portbou (30,4 ºC).

La nit de dissabte a diumenge també va ser molt calorosa, fins al punt que a Banyoles i a Anglès van arribar als 23 ºC; a la Bisbal d'Empordà, als 24,2 ºC; a Roses, als 24,5 ºC; i la més alta es va donar a Portbou, amb 26,9 ºC.

La causa de les altes temperatures es deu, com acostuma a passar, a l'aire càlid procedent del nord d'Àfrica que travessa tota la península Ibèrica fins a Catalunya. Tot i això, no ens trobem dins una onada de calor, ja que en cap municipi gironí es va registrar una temperatura superior als 37 ºC.

S'espera, però, un estiu molt calorós, semblant al de l'any passat. "No crec que arribem als 43 ºC que es van assolir l'any passat a Banyoles -la temperatura més alta dels últims 100 anys- perquè allò va ser un fet excepcional, però sí que farà molta calor aquest estiu", afirma el meteoròleg Enric Estragués.

Les altes temperatures també van posar en alerta a la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) a causa dels índexs alts de perill d'incendi forestal. Ahir, el mapa de la província de Girona estava marcat majoritàriament en perill moderat d'incendi, sobretot la zona litoral, amb punts de perill alt a Monells i l'Estartit, a Castell d'Aro i a Vilobí d'Onyar.

Per als pròxims dies s'espera que les temperatures altes es mantinguin fins dimarts i dimecres, quan podrien baixar lleugerament, però, a partir de dijous i fins al cap de setmana, la calor tornarà a ser protagonista.