Discapacitats discriminats als centres públics de salut

MIFAS recull queixes d´usuaris que no poden pujar a lliteres, fer-se radiografies o que han marxat sense fer-se proves

12.07.2016 | 20:51
La vicepresidenta de MIFAS Anna M. Guillén

La ipossibilitat d´estirar-se a una llitera, d´accedir a una màquina de radiografies o de col·locar-se en la posició adequada per sotmetre´s a una revisió oftalmològica són problemes quotidians de les persones amb discapacitat física que acuden als centres de salut pública gironins. Per aquest fet, l´associació que els representa, Mifas, denuncia que el col·lectiu està discriminat i reclama al Departament de Salut de la Generalitat que corregeixi la situació.

Mifas ha posat en marxa una enquesta entre els seus usuaris per tal de demostrar i concretar les barreres físiques que els impedeixen rebre una bona atenció sanitària. De vegades, afirmen que la situació és més greu perquè hi ha persones amb mobilitat reduïda que fins i tot han hagut de marxar del centre de salut sense poder-se fer la prova per a la qual hi havien anat.

Amb la seva consulta, Mifas vol que els ciutadans amb algun tipus de discapacitat física, orgànica o sensorial expliquin les mancances amb què es troben als centres sanitaris públics de les comarques de Girona i expressin les seves queixes. L´entitat entregarà tota la informació que reculli al director territorial de Salut a Girona, Miquel Carreras, amb qui el 19 de maig va mantenir una primera reunió. La vicepresidenta de l´organització, Anna M. Guillén, i el soci Josep Planiol van ser els encarregats de transmetre-li «el seu malestar» pel «greuge comparatiu que pateixen les persones amb mobilitat reduïda a l´hora de ser ateses en un Centre de Salut Públic de la demarcació de Girona».

Els greuges als quals es refereix Mifas són lliteres massa altes que impedeixen sotmetre´s a una simple revisió, problemes a la consulta ginecològica, impossibilitat d´accedir a la màquina de radiografies o d´apropar prou la cadira de rodes a un aparell –«nou», va apuntar Guillén– per realitzar una prova a la vista. Un cop hagin tancat les enquestes, Mifas elaborarà un estudi detallat de totes les necessitats que hagin detectat i l´entregaran a Salut, amb la voluntat que es trobin solucions.

Precisament, des de la Regió Sanitària de Girona ahir van confirmar la seva voluntat de treballar per resoldre les mancances denunciades per Mifas i garantir una atenció igualitària a tota la ciutadania.

Sobre la primera reunió amb el màxim responsable del Departament de Salut a Girona, Miquel Carreras, Anna M. Guillén va explicar que «va ser molt amable, però acabava d´aterrar en el càrrec» –la reunió va ser al maig i el van nomenar l´1 d´abril–, així que van acordar tornar-se a trobar al cap de sis mesos. Guillén va recordar que el gerent de la Regió Sanitària de Girona els va instar a utilitzar els llibres de reclamacions que estan disponibles a tots els centres de salut públics, una opció que la vicepresidenta de Mifas no veu satisfactòria. «Quan se surt de fer una prova i no s´ha pogut accedir a l´aparell o la llitera, l´usuari no està per demanar el llibre de reclamacions», va explicar Guillén.

Manca de zeladors i grues

La representant de Mifas va lamentar la manca de recursos humans i materials –zeladors i grues, va especificar–, que permetin superar barreres físiques com «una llitera tan alta a la qual no pots pujar»; una situació que Anna M. Guillén va apuntar que passa a molts ambulatoris o a ella mateixa en la consulta del seu neuròleg, «on mai he pogut pujar a la seva llitera». L´últim cas d´inaccessibilitat que han explicat a la vicepresidenta de Mifas es va produir al Centre d´Especialitats Güell, on el peu d´una màquina nova per fer una prova als ulls fa del tot impossible que una persona amb cadira de rodes s´hi pugui acostar. «Però, això, passa a molts llocs», va remarcar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema