La ipossibilitat d’estirar-se a una llitera, d’accedir a una màquina de radiografies o de col·locar-se en la posició adequada per sotmetre’s a una revisió oftalmològica són problemes quotidians de les persones amb discapacitat física que acuden als centres de salut pública gironins. Per aquest fet, l’associació que els representa, Mifas, denuncia que el col·lectiu està discriminat i reclama al Departament de Salut de la Generalitat que corregeixi la situació.

Mifas ha posat en marxa una enquesta entre els seus usuaris per tal de demostrar i concretar les barreres físiques que els impedeixen rebre una bona atenció sanitària. De vegades, afirmen que la situació és més greu perquè hi ha persones amb mobilitat reduïda que fins i tot han hagut de marxar del centre de salut sense poder-se fer la prova per a la qual hi havien anat.

Amb la seva consulta, Mifas vol que els ciutadans amb algun tipus de discapacitat física, orgànica o sensorial expliquin les mancances amb què es troben als centres sanitaris públics de les comarques de Girona i expressin les seves queixes. L’entitat entregarà tota la informació que reculli al director territorial de Salut a Girona, Miquel Carreras, amb qui el 19 de maig va mantenir una primera reunió. La vicepresidenta de l’organització, Anna M. Guillén, i el soci Josep Planiol van ser els encarregats de transmetre-li «el seu malestar» pel «greuge comparatiu que pateixen les persones amb mobilitat reduïda a l’hora de ser ateses en un Centre de Salut Públic de la demarcació de Girona».

Els greuges als quals es refereix Mifas són lliteres massa altes que impedeixen sotmetre’s a una simple revisió, problemes a la consulta ginecològica, impossibilitat d’accedir a la màquina de radiografies o d’apropar prou la cadira de rodes a un aparell -«nou», va apuntar Guillén- per realitzar una prova a la vista. Un cop hagin tancat les enquestes, Mifas elaborarà un estudi detallat de totes les necessitats que hagin detectat i l’entregaran a Salut, amb la voluntat que es trobin solucions.

Precisament, des de la Regió Sanitària de Girona ahir van confirmar la seva voluntat de treballar per resoldre les mancances denunciades per Mifas i garantir una atenció igualitària a tota la ciutadania.

Sobre la primera reunió amb el màxim responsable del Departament de Salut a Girona, Miquel Carreras, Anna M. Guillén va explicar que «va ser molt amable, però acabava d’aterrar en el càrrec» -la reunió va ser al maig i el van nomenar l’1 d’abril-, així que van acordar tornar-se a trobar al cap de sis mesos. Guillén va recordar que el gerent de la Regió Sanitària de Girona els va instar a utilitzar els llibres de reclamacions que estan disponibles a tots els centres de salut públics, una opció que la vicepresidenta de Mifas no veu satisfactòria. «Quan se surt de fer una prova i no s’ha pogut accedir a l’aparell o la llitera, l’usuari no està per demanar el llibre de reclamacions», va explicar Guillén.

Manca de zeladors i grues

La representant de Mifas va lamentar la manca de recursos humans i materials -zeladors i grues, va especificar-, que permetin superar barreres físiques com «una llitera tan alta a la qual no pots pujar»; una situació que Anna M. Guillén va apuntar que passa a molts ambulatoris o a ella mateixa en la consulta del seu neuròleg, «on mai he pogut pujar a la seva llitera». L’últim cas d’inaccessibilitat que han explicat a la vicepresidenta de Mifas es va produir al Centre d’Especialitats Güell, on el peu d’una màquina nova per fer una prova als ulls fa del tot impossible que una persona amb cadira de rodes s’hi pugui acostar. «Però, això, passa a molts llocs», va remarcar.