La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, va acusar ahir el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, de ser l'«autor intel·lectual» d'una operació contra la corrupció municipal que va qualificar de «circ mediàtic» contra el sobiranisme i abans del congrés fundacional de CDC.

En roda de premsa després de la reunió del Govern, Munté va mostrar el seu «respecte a la feina de l'administració de la justícia» però també «a la presumpció d'innocència». «Qüestionem un operatiu que ja és marca de la casa des del Ministeri, que consisteix en un avís i comunicació prèvia a mitjans de comunicació perquè es produeixi un espectacle i un plató mediàtic que busca l'escarni, la foto i embrutar l'honorabilitat de determinades persones i líders polítics en moments estratègics».

La portaveu del Govern va suggerir que «les casualitats no existeixen» i va argumentar que a Catalunya s'han dut a terme ja «operacions en plenes campanyes electorals», «abans o després d'unes eleccions» o, «en aquest cas, pocs dies abans d'un congrés d'un determinat partit a Catalunya».

Munté va al·ludir així al congrés fundacional que CDC celebrarà aquest cap de setmana, en una acusació en la mateixa línia de l'expressada poques hores abans pel coordinador de Règim Intern de CDC, Francesc Sánchez, que va denunciar que l'operació policial busca «danyar» la seva formació dies abans del seu congrés.

La consellera va assenyalar amb el dit a l'ús d'«eines de l'Estat, males arts i males pràctiques per embrutar reputacions i trajectòries» de dirigents sobiranistes. Unes pràctiques que, segons el seu parer, es van evidenciar en les converses entre el ministre i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), però també a «l'aparició d'informes i acusacions greus contra persones destacades del moviment sobiranista» que «han acabat en res».

També va al·ludir al fet que dos agents de la Guàrdia Civil es personessin ahir al migdia a l'Ajuntament de Girona, on Carles Puigdemont en va ser alcalde, per endur-se tota la documentació relacionada amb els contractes vinculats a la consultora Efial. Munté va assegurar que existeix «tranquil·litat absoluta», ja que la informació sobre aquests contractes s'ha donat sempre amb «tota la transparència». No obstant això, la portaveu del Govern va acusar Albiol de «cinisme» per exigir explicacions a Puigdemont mentre «impedeix» que el ministre de l'Interior les doni: «Lliçons, cap ni una».

Per l'altra banda, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va reconèixer ahir que ara mateix qualsevol operació de la Guàrdia Civil «acaba sent interpretable de moltes maneres i amb molt poca credibilitat», però també va aprofitar per recordar que el seu partit va celebrar un congrés l'any passat «i no li van detenir cap alcalde» just abans.

«Tots els esdeveniments són importants, però no sempre es donen les mateixes circumstàncies», va apuntar en declaracions a Catalunya Ràdio després que CDC atribuís aquesta operació a la proximitat del seu conclau.

Pel que fa a les peticions de compareixença del president de la Generalitat per part d'alguns grups de l'oposició, Sabrià va opinar que no cal que Carles Puigdemont doni cap explicació mentre l'Ajuntament de Girona col·labori amb la justícia.