El PSC, el PP i la CUP volen sentir les explicacions del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, sobre la seva gestió com a alcalde de Girona, un dels ajuntaments que la Guàrdia Civil ahir va escorcollar en el marc d'una operació contra la corrupció.

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va expressar la seva confiança que Puigdemont donarà «les explicacions necessàries» i no es planteja demanar una nova comissió d'investigació al Parlament, ja que ja n'hi ha una d'oberta sobre corrupció. Granados es va referir a l'escorcoll que diversos ajuntaments -la majoria governats per CiU i entre ells el de Girona- van patir ahir en relació amb el cas Efial i la investigació de presumptes adjudicacions irregulars. «Esperem que el president Puigdemont, que va ser alcalde de Girona anteriorment, doni les explicacions necessàries per esvair qualsevol ombra de dubte -va afirmar- i que tots els ajuntaments col·laborin amb la justícia, amb els documents que se'ls requereixi».

Per la seva banda, el coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, va demanar la compareixença al Parlament de Carles Puigdemont perquè els sis contractes investigats a l'Ajuntament de Girona es van formalitzar durant la seva alcaldia. «Volem ser prudents i responsables i estarem a l'expectativa de com evolucionen els fets, però el president ha de donar una explicació», va insistir.

Segons García Albiol, al PP «el sorprèn que la primera reacció de CDC no sigui dir que donarà facilitats per a la investigació judicial, sinó acusar els jutges i donar a entendre que hi ha un complot quatre dies abans del seu congrés».

«Si volen buscar una conspiració contra CDC no fa falta que vagin a 600 km, a Madrid -va afirmar-, que mirin dins el seu propi grup, a JxSí, perquè això s'origina arran d'una denúncia presentada per una regidora d'ERC a les comarques de Tarragona».

La CUP veuria amb bons ulls que el president de la Generalitat, s'expliqués sobre l'operació Efial per quan era alcalde de Girona. «Qualsevol posicionament oficial del president pot ajudar a esvair qualsevol ombra de dubte», va assenyalar Albert Botran. També va advertir que la «guerra bruta no pot tapar la corrupció» ni a la inversa, i per això va assenyalar que en l'operació de la Guàrdia Civil hi veuen tant un «ús polític dels escorcolls i una mediatització als mitjans per intentar associar la corrupció al procés o a determinats partits». «No vol dir que tot sigui un muntatge», va sentenciar Botran, que va assegurar que els cupaires s'oposen a impulsar una nova comissió d'investigació.