A l'ajuntament de Girona l'atenció mediàtica hi va ser des de primeres hores del matí, quan es va saber que la Guàrdia Civil hi tenia previst anar-hi per requerir documentació. Van ser més de cinc hores d'espera per part dels periodistes presents des de quarts de nou del matí, que desitjaven prendre imatges de l'entrada dels agents a l'ajuntament però que finalment no van ser possibles. El motiu: els agents van entrar de paisà i no van ser ni detectats.

Després de més de tres hores, va ser l'alcaldessa Marta Madrenas que va informar que hi havien estat i que ho havien fet a quarts de dotze del migida. Els diversos accessos a l'ajuntament i un d'ells posterior són el que fan pensar que els policies, malgrat que alguns mitjans havien estat convocats, no volien protagonisme sinó que vestits de paisà van entrar cap a l'ajuntament i el secretari els va donar el que demanaven en un USB. La indignació dels periodistes presents a la plaça del Vi després d'hores de calor i espera va ser palpable quan es va saber que sí que s'havien personat a l'edifici consistorial malgrat que això s'havia negat en tot moment.

Durant les hores d'espera molts curiosos es van acostar a la plaça del Vi per veure què passava davant la presència de premsa, ràdios i cadenes de televisió. I quan preguntaven què hi feien els periodistes i el motiu s'enduien una sorpresa perquè s'esperaven més aviat que aparegués algun famós, per exemple de Joc de trons, més que no pas la Guàrdia Civil, que ni es va deixar veure.

Després de l'espera, es va celebrar una Junta de Portaveus de deu minuts a l'ajuntament cap a un quart de dues i després l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas va comparèixer. Va informar de la situació i la roda de premsa va acabar així, ja que no va admetre preguntes.

De l'Ajuntament de Girona, tal com va explicar Madrenas, els dos agents de paisà que van anar al consistori es van emportar cinc contractes d'auditories adjudicades per l'Ajuntament. Es tracta d'uns expedients però, com va recordar l'alcaldessa, ja havien entregat el desembre de l'any passat a l'Oficina Antifrau de Catalunya. Antifrau llavors va entrar un escrit al registre de l'Ajuntament el 3 de febrer, on li demanava que li lliurés en deu dies tots els contractes de serveis des del 2011 fins al 2015. El consistori va demanar una pròrroga d'un mes, que l'Oficina li va concedir, perquè havia de lliurar centenars de certificats.

Uns contractes «menors» que oscil·len entre els 4.400 i els 17.000 euros a la consultora Efial. L'alcaldessa també va destacar que quan es va entregar la informació a Antifrau només va consistir en un llistat dels contractes a l'empresa Efial i que ahir en canvi, havien hagut d'aportar tota la documentació completa. També va detellar que Antifrau llavors només els va demanar els expedients que anaven entre els anys 2011 i 2015. I que en canvi, ahir la Guàrdia Civil va demanar-los els documents des del 2009 quan hi havia el tripartit a l'ajuntament amb el PSC, ERC i ICV.

Els agents van anar al consistori pels volts de dos quarts de dotze i se'n van emportar la documentació en un llapis USB de memòria que els va entregar el secretari de l'Ajuntament de Girona tal com se li va indicar, va dir Madrenas. Els expedients entregats a la policia són d'entre 2009 i 2015 que com va dir Madrenas «fa anys que estan penjats a la web de l'ajuntament» i per tant estan digitalitzats. Els documents entregats consisteixen en una auditoria del servei de patrimoni, una auditoria del servei de contractació, dos sobre la concessió i el model de gestió d'aigües, una sobre subvencions i una darrera, sobre esports.

Per altra banda, Marta Madrenas va destacar la transparència amb la qual ha actuat l'Ajuntament de Girona i recorda que les contractacions que van fer són «actuacions honestes, clares i transparents» i va afegir que des del consistori no hi ha «cap dubte que hem actuat perfectament i correctíssima; hem fet les coses ben fetes i ens posem a disposició de les autoritats que calgui per facilitar allò que ens sigui demanat».

Paral·lelament, segons fonts consultades per l'agència Efe, la Guàrdia Civil també tenia previst anar a la seu de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) per sol·licitar informació sobre investigacions que tenen obertes sobre la contractació municipal de l'Ajuntament de Girona.

També a Calonge

A les comarques de Girona la Guàrdia Civil també va requerir informació a l'Ajuntament de Calonge sobre els contractes amb Efial. En aquest consistori també s'hi van personar dos agents de paisà de la Guàrdia Civil pels volts de la una del migdia i van requerir la informació relacionada amb els contractes existents entre l'Ajuntament de Calonge o qualsevol de les entitats que depenguin d'aquesta institució i les empreses Efial Consultoria S.L., Oliver Camps i C.G.I.

El requeriment en concret, sol·licitava la informació i expedients de contractació amb aquestes empreses des de l'any 2009. El consistori en un comunicat va assegurar que actuaven amb la «màxima col·laboració i transparència».