Hi ha una bona notícia i una altra de dolenta a l'aeroport de Girona-Costa Brava. La dolenta és que el nombre de passatgers segueix en caiguda lliure. La bona, és que la diversificació de companyies que operen a Vilobí d'Onyar està frenant aquesta caiguda.

Aena va fer públiques ahir les dades de passatgers del mes de juny, unes dades que certifiquen el descens d'usuaris per tercer mes consecutiu. L'aeroport va registrar 205.000 passatgers, un 4% menys que el juny de l'any passat. Durant els sis primers mesos hi ha hagut 57.914 passatgers menys.

Un cop dur però esperat per a la base aèria gironina, molt dependent dels vols de Ryanair. La fugida constant i progressiva de l'aerolínia irlandesa està tenint uns efectes evidents pel fet d'oferir només 29 rutes aquest estiu. Però podria ser pitjor. En els últims temps Ryanair ha transportat aproximadament el 90% dels passatgers totals de Vilobí d'Onyar. Tanmateix, la creixent diversificació de vols i l'arribada de noves companyies aquest any s'està començant a notar. Les línies regulars i xàrters d'altres aerolínies han portat des del mes d'abril 85.345 persones. O sigui, el 16% dels vols totals. El 84% restant és cosa de Ryanair, que baixa del 85% per primer cop en molts anys.

Són uns números inusuals. La «Ryanairdependència» l'any 2015 es va traduir en un 89,3% de passatgers, mentre que la resta de companyies va aportar un 10,7%. L'any anterior, Ryanair 89,5%, la resta 10,4%. I el 2013 el 91,2% de passatgers van volar amb la companyia irlandesa i un 8,8% amb les empreses restants.

Bona part de la «culpa» la tenen companyies ja existents com Transavia, que ofereix vols regulars amb Holanda i que enguany ja ha portat més de 26.000 usuaris. O com la britànica Thomson Airways, que ha connectat gairebé 21.000 persones amb diverses destinacions del Regne Unit.

Però sobretot, el descens de passatgers s'ha frenat per l'arribada de noves companyies. L'anglesa Jet2 va començar a oferir vols a finals d'abril i ja ha portat 10.851 passatgers. Enterair, que enllaça Polònia amb vols xàrter, suma més de 3.000 persones. I Pobeda Airlines, filial de la russa Aeroflot, ja ha aportat 2.318 usuaris des que va començar a fer el vol amb Moscou el 9 de juny.