Els estudis de Medicina de la UdG han registrat aquest any la nota de tall més alta de la història de la UdG, amb un 12,303 sobre 14. Això significa que hi ha hagut més demanda que oferta de places per cursar a Girona Medicina, un grau de sis anys de durada que ofereix 88 places i que ja registra tradicionalment la nota de tall més alta de la Universitat, l'any passat un 12,266, el 2014 un 12,058, el 2013 un 11,99 i el 2012 un 11,672.

«És una bona notícia perquè vol dir que molts alumnes han posat UdG per davant de la UB, UAB, Pompeu Fabra o Universitat Internacional de Catalunya a l'hora d'escollir centre per estudiar Medicina», ha declarat del degà de Medicina de la UdG, Joan San.

«Quasi la meitat dels alumnes que han demanat Medicina en primera opció són de fora de Catalunya i aquesta és una altra bona dada que confirma el prestigi del nostre centre», ha afegit el degà de Medicina.

Joan San ha aclarit que de moment s'assignen només una cinquantena del total de 88 places ofertes, de manera que la nota de tall podrà variar «més fàcilment a la baixa que no pas a l'alça», ha dit.

D'altra banda, el rector de la UdG, Sergi Bonet, va valorar «molt positivament» en declaracions al Diari de Girona «l'increment d'un 4 per cent en les peticions per estudiar a la UdG en primera preferència, i també s'ha incrementat molt significativament les peticions en segons preferència». «Qualitativament hem millorat respecte al curs anterior», conclou Bonet.

NOTES DE TALL DE TOTS DELS ESTUDIS DE LA UDG

Create your own infographics

Pel que fa al conjunt de Catalunya, Medicina, Administració i Direcció d'Empreses (ADE) i Psicologia, de la Universitat de Barcelona, són les carreres més demandades pels estudiants que han superat la selectivitat, encara que molts d'ells, sobretot els de Medicina, quedaran fora per falta de places.

Segons les dades facilitades ahir per la Secretaria d'Universitats de la Generalitat, 955 persones han sol·licitat en primera preferència accedir a Medicina de la UB, que només ofereix 172 places, mentre que a Psicologia de la mateixa universitat ho han fet 839, que opten a ocupar alguna de les 480 places, una situació que es resoldrà amb les notes obtingudes a les PAU.

En total, s'han preinscrit per entrar a la universitat 46.107 estudiants (1.601 menys que el 2015), dels quals 27.451 ja tenen assignada una plaça en la carrera que havien assenyalat com a primera opció, i en les pròximes setmanes s'espera poder «casar» l'oferta de places amb les sol·licituds.

La UdG, única universitat que tots els anys registra creixement de demanda, fins i tot durant els anys de crisi, per primera vegada es té una lleu davallada en les assignacions de places, que han sigut 3.399 aquest 2016 per 3.487 l'any passat.

El cap de l'oficina d'accés a la universitat, Jesús Maria Prujà, va recomanar ahir en roda de premsa que els estudiants «si tenen dubtes, esperin uns dies», fins que Universitats pugui anar «casant» l'oferta de les universitats amb les seves peticions de plaça a segona, tercera i fins a vuitena opció.

Les notes més altes s'exigeixen per poder cursar el doble grau de Física i Matemàtiques, amb un 13,23 a la UAB i un 12,92 a la UB, a causa també de les poques places ofertes (20), en cadascuna d'aquestes dues universitats. A continuació, se situa Medicina de la UB, al seu campus de l'Hospital Clínic, on cal un 12,74 (172 places), seguit del grau de Filosofia, política i economia de la UPF, 12,66, que oferta només trenta places.

Els estudis de Medicina són «un pol d'atracció» i estan molt ben valorats pels estudiants catalans, molts dels quals demanen entrar en alguna de les universitats públiques que els imparteixen malgrat tenir notes més baixes de les exigides, la qual cosa crea una «borsa» de persones que no podran entrar en aquests estudis malgrat els seus intents, va dir Prujà.

Ara com ara, uns 5.628 estudiants estan pendents que se'ls assigni una plaça d'universitat, dels que 3.112 provenen de les PAU, 584 de cicles formatius de grau superior, 1.444 que tenen iniciats els estudis universitaris, altres 402 són titulats universitaris i 86 són més grans de 25 i 45 anys.

La preinscripció universitària no ha donat sorpreses i les estudiants dones han apostat majoritàriament per carreres vinculades a arts i humanitats, encara que també a ciències de la salut, mentre els nois segueixen sent majoritaris en Enginyeria i Arquitectura. Els estudis vinculats a les Ciències de la Salut (Infermeria, Nutrició i Treball social associat a salut, entre d'altres) han estat ocupats per dones, amb 5.866 places davant 2.409 per homes.