La reducció de l'aigua d'un pou porta Vilademuls a l'estat d'emergència

L'Ajuntament relaciona la pèrdua de cabal amb el terratrèmol del juny

13.07.2016 | 17:42

Vilademuls decreta l´estat d´excepcionalitat i emergència a causa de la manca d´aigua, després que el pou de Parets d´Empordà hagi passat a rajar la meitat de l´habitual. Tot i que cap informe geològic ho certifica, l´Ajuntament relaciona el descens amb el terratrèmol de 3,7 graus a l´escala de Richter que el 10 de juny es va desplegar entre Banyoles i Vilafant.

El problema endèmic de Vilademuls amb l´aigua no para de complicar-se i, des de dijous, el Consistori recorre a les cisternes per subministrar els veïns. L´estiu passat va haver de fer el mateix; llavors, la sequera va donar l´última empenta i, ara, el retard de les subvencions per acabar la interconnexió de la xarxa ha impedit tenir l´obra a punt per superar l´última crisi. L´alcalde, Àlex Terés, va lamentar que la lentitud burocràtica hagi impedit disposar de la infraestructura aquest estiu, però va informar que, finalment, Governació ha concedit l´ajuda que esperaven des de fa mesos; així que el Consistori ja està licitant l´obra amb caràcter d´urgència i confia enllestir-la al setembre.

Pou tancat, xarxa insuficient
La clausura d´un pou contaminat per mercuri el febrer de 2015, una xarxa antiquada a mig renovar, la calor i les constants rebentades d´una canonada provisional, instal·lada per voluntaris i l´equip de govern l´any passat, han estat factors determinants en els problemes de subministrament de Vilademuls. Una situació encara més delicada des de Sant Joan, quan es van adonar que el pou de Parets, «el que aguantava el municipi» –tal com va remarcar l´alcalde–, rajava al 50% i diverses fonts es van aturar de cop. L´Ajuntament va constatar aquest fet 15 dies després del terratrèmol i, tot i que no saben la causa amb certesa, Terés va explicar que els veïns de més edat de Parets recorden sismes anteriors amb les mateixes conseqüències.

La qüestió és que, des de dijous, l´Ajuntament fa venir 2 o 3 cisternes diàries carregades amb 12.000 litres cadascuna; per pagar-les, l´Agència Catalana de l´Aigua els ha dit que es podran acollir a una propera línia de subvencions.

L´estat d´emergència implica la prohibició d´utilitzar l´aigua per a res que no tingui a veure amb la salut de les persones i limita a 200 litres diaris el consum per habitant. És a dir, que mentre duri la situació no es pot fer servir aquesta aigua per netejar vehicles o la via pública, ni per omplir piscines o fonts, ni per regar, ni per a instal·lacions de refrigeració.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema