Cau la banda que robava en estancs utilitzant la tècnica del «butron»

Els Mossos han detingut cinc homes que havien fet 16 robatoris a Catalunya - A Girona van actuar a Roses, l'Escala, Platja d'Aro i Ripoll

18.07.2016 | 07:04
Cau la banda que robava en estancs utilitzant la tècnica del «butron»

Els Mossos d'Esquadra van detenir cinc homes de nacionalitat romanesa el 7 de juliol com a presumptes autors de setze robatoris amb força i pertinença a grup criminal. Dos més van ser investigats pel mateixos motius.

Les primeres investigacions es van iniciar durant el mes de maig de 2016 després de tenir coneixement que s'havien produït diversos robatoris amb força a estancs, principalment a la zona de la demarcació de Girona, i en els quals se sostreien el tabac i els diners en efectiu que trobaven a l'establiment. Els agents van constatar que la majoria dels robatoris es feien amb la metodologia del butron, que consisteix a realitzar un forat a una paret, terra o sostre d'un immoble per poder accedir-hi.

Lladres especialitzats

Gràcies a l'anàlisi i als indicis recollits, els investigadors van identificar un grup d'origen romanès especialitzat en aquesta tipologia delictiva i que a més també efectuava robatoris amb força a empreses i a bars. Amb les investigacions realitzades, els policies van determinar que el grup feia vigilàncies prèvies dels objectius per estudiar les mesures de seguretat que disposava l'establiment i preparar millor l'estratègia per cometre els robatoris.

El dia 7 de juliol van detenir in fraganti cinc homes quan sortien de cometre un robatori amb força a una empresa ubicada a Molins de Rei.

Als detinguts, se'ls imputa ara per ara, a més del delicte de pertinença a grup criminal, setze robatoris amb força, nou dels quals a estancs, quatre a empreses i tres a bars. Les poblacions afectades per l'actuació dels delinqüents van ser Roses, l'Escala, Platja d'Aro, Ripoll, Rubí, Centelles, Sentmenat, Molins de Rei, Castellar del Vallès i Castellbisbal. Es calcula que el botí que van obtenir els autors dels robatoris ronda els 180.000 € entre tabac i diners en efectiu.

Material electrònic

Fruit del dispositiu policial, el agents també van practicar dues entrades i perquisicions als domicilis dels detinguts amb la intervenció de material electrònic i d'altres indicis susceptibles de provenir de robatoris amb força, així com diverses eines especialitzades per practicar el butron.

A més, es van intervenir dos aparells sofisticats que permeten la inhibició de freqüències, com poden ser les alarmes ubicades a alguns dels establiments violentats. També es van identificar i intervenir els tres vehicles que utilitzaven per desplaçar-se i fer els robatoris.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l'ingrés a presó per als cinc detinguts.

Els «butrons», de moda

Les detencions del 7 de juliol van ser les segones del mes en què es va emprar el mètode del butron. Tan sols un dia abans, el 6, es van detenir a Blanes i a Llagostera vuit persones de nacionalitat albanesa, kosovar i grega per robar 32 empreses, en què havien acumulat un botí d'uns 65.000 euros.

El mètode del butron és una tècnica relativa als robatoris que consisteix a fer forats a les parets, als sostres o als terres per poder-hi accedir. És una tècnica que gaudeix de força èxit, perquè en la majoria de casos, s'aconsegueixen esquivar els sistemes de seguretat dels establiments que no preveuen llocs d'accés diferents als habilitats per la construcció.

En el cas dels robatoris del dia 6, es van trobar una pistola detonadora, una radial i una defensa extensible.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema