En l'àmbit dels drets socials, la Fundació SER.GI va aprofitar la valoració de l'últim any de feina per expressar el seu rebuig al Reial Decret que regula el procediment per adquirir la nacionalitat espanyola.

L'encarregat de fer-ho va ser el director tècnic de l'entitat, Lluís Puigdemont, que va celebrar que els ajuntaments de Banyoles i Girona ja hagin aprovat mocions que demanen la derogació d'una resolució que vulnera els drets de la població nouvinguda. Puigdemont va manifestar el desig que el proper ple de Salt faci el mateix i que altres consistoris segueixin l'exemple.

El text de l'acord que dilluns es va debatre al ple de Girona el va presentar el Centre de recursos per la Pau i la Solidaritat, el qual reclamava derogar el Reial Decret, eximir de l'obligació de fer les proves a les persones que hagin superat l'ESO o estudis superiors a Catalunya, habilitar centres públics per dur-les a terme i consensuar un nou procediment amb l'administració.

Lluís Puigdemont va recordar que l'últim procés de regularització es va efectuar fa deu anys i que, ara, el canvi de criteris del Govern espanyol ha limitat l'accés a la nacionalitat de moltes persones. «La possibilitat d'accedir-hi és una manera d'igualar, sinó hi ha ciutadans de primera i de segona», va afirmar el responsable de la Fundació SER.GI.