Finalitzen les obres d´ampliació i millora del Servei d´Anatomia Patològica de l´Hospital Josep Trueta de Girona que dobla la superfície. En concret, els treballs han tingut un cost de més de 531.000 euros i han permès remodelar completament la sala d´autòpsies, un espai que a partir d´ara també acollirà les autòpsies clíniques provinents de l´Hospital Santa Caterina de Salt que no disposava d´aquest recurs. També s´ha renovat la sala de congelació del Banc de Tumors, el magatzem per a peces quirúrgiques i s´ha ampliat una part del laboratori d´aquest departament. S´ha modernitzat tot l´equipament de l´àrea d´immunohistoquímica, adquirint noves eines més potents que permetran fer diagnòstics més acurats de diferents tipus de càncers. D´altra banda, ara el servei assumeix tots els estudis de càncer de mama que es fan a la regió sanitària de Girona. Des de l´Institut Català de la Salut de Girona (ICS) calculen que això suposa uns 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies.

Aquesta setmana han acabat les obres d´ampliació i millora del Servei d´Anatomia Patològica de l´Hospital Josep Trueta de Girona que, pràcticament, ha doblat la seva superfície. S´ha renovat la sala d´autòpsies que a partir d´ara també acollirà les autòpsies clíniques procedents de l´Hospital de Santa Caterina que no disposava d´aquest recurs. També s´han fet nous vestidors i espais de treball per als patòlegs. Al mateix temps, s´ha construït una sala destinada a sessions clíniques i de formació.

També s´ha renovat la sala de congelació del Banc de Tumors i el magatzem per a peces quirúrgiques. S´ha ampliat la zona de laboratori destinada a macroscòpia, patologia molecular, citologies i immunohistoquímica, com també l´àrea de treball dels tècnics del servei. Paral·lelament el projecte també ha inclòs la modernització de l´equipament de l´àrea d´immunohistoquímica que a partir d´ara disposa de més eines per fer diagnòstics més acurats dels diferents tipus de càncers que pateixen els pacients. A banda de les obres, també s´ha renovat tota la maquinària del servei d´Anatomia Patològica. En total, les obres han tingut un cost de més de 531.000 euros.

Actualment el Servei d´Anatomia Patològica està format per 35 professionals i des de principis d´any també ha incorporat l´activitat que es duia a terme des de l´Hospital Santa Caterina de Salt. Això ha permès integrar al Trueta l´activitat de patologia molecular, un canvi que des de l´ICS calculen que suposarà un estalvi d´uns 350.000 euros anuals.

Al mateix temps, el departament d´Anatomia Patològica assumeix gairebé tots els estudis de càncer de mama que es fan a la regió sanitària de Girona. En total, són uns 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies. D´aquesta manera, es pretén unificar els criteris diagnòstics i optimitzar l´arxiu de tumors, destinat a recerca i a assaigs clínics sobre aquesta malaltia.

Per últim, des de l´ICS avancen que tenen previst la posada en marxa dels estudis anatomapològics en format digital durant el segon semestre d´aquest any. És una tendència a l´alça que consisteix a digitalitzar les mostres de teixits i cèl·lules per poder-les estudiar mitjançant una pantalla d´alta qualitat en comptes de fer-ho amb un microscopi. Un dels principals avantatges d´aquesta nova tècnica és que permet interactuar amb especialistes d´altres centres i fer consultes amb experts d´àmbit mundial. Avui en dia ja es fan aquesta mena de peticions però cal enviar físicament les mostres a hospitals d´arreu del món perquè puguin comprovar-ho els especialistes.