Renoven i amplien el servei d'Anatomia Patològica del Trueta

El servei realitzarà tots els estudis de càncer de mama que es fan a la regió sanitària gironina

14.07.2016 | 17:00
Una treballadora del servei d´Anatomia Patològica del Trueta
Una treballadora del servei d´Anatomia Patològica del Trueta

Finalitzen les obres d´ampliació i millora del Servei d´Anatomia Patològica de l´Hospital Josep Trueta de Girona que dobla la superfície. En concret, els treballs han tingut un cost de més de 531.000 euros i han permès remodelar completament la sala d´autòpsies, un espai que a partir d´ara també acollirà les autòpsies clíniques provinents de l´Hospital Santa Caterina de Salt que no disposava d´aquest recurs. També s´ha renovat la sala de congelació del Banc de Tumors, el magatzem per a peces quirúrgiques i s´ha ampliat una part del laboratori d´aquest departament. S´ha modernitzat tot l´equipament de l´àrea d´immunohistoquímica, adquirint noves eines més potents que permetran fer diagnòstics més acurats de diferents tipus de càncers. D´altra banda, ara el servei assumeix tots els estudis de càncer de mama que es fan a la regió sanitària de Girona. Des de l´Institut Català de la Salut de Girona (ICS) calculen que això suposa uns 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies.

Aquesta setmana han acabat les obres d´ampliació i millora del Servei d´Anatomia Patològica de l´Hospital Josep Trueta de Girona que, pràcticament, ha doblat la seva superfície. S´ha renovat la sala d´autòpsies que a partir d´ara també acollirà les autòpsies clíniques procedents de l´Hospital de Santa Caterina que no disposava d´aquest recurs. També s´han fet nous vestidors i espais de treball per als patòlegs. Al mateix temps, s´ha construït una sala destinada a sessions clíniques i de formació.

També s´ha renovat la sala de congelació del Banc de Tumors i el magatzem per a peces quirúrgiques. S´ha ampliat la zona de laboratori destinada a macroscòpia, patologia molecular, citologies i immunohistoquímica, com també l´àrea de treball dels tècnics del servei. Paral·lelament el projecte també ha inclòs la modernització de l´equipament de l´àrea d´immunohistoquímica que a partir d´ara disposa de més eines per fer diagnòstics més acurats dels diferents tipus de càncers que pateixen els pacients. A banda de les obres, també s´ha renovat tota la maquinària del servei d´Anatomia Patològica. En total, les obres han tingut un cost de més de 531.000 euros.

Actualment el Servei d´Anatomia Patològica està format per 35 professionals i des de principis d´any també ha incorporat l´activitat que es duia a terme des de l´Hospital Santa Caterina de Salt. Això ha permès integrar al Trueta l´activitat de patologia molecular, un canvi que des de l´ICS calculen que suposarà un estalvi d´uns 350.000 euros anuals.

Al mateix temps, el departament d´Anatomia Patològica assumeix gairebé tots els estudis de càncer de mama que es fan a la regió sanitària de Girona. En total, són uns 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies. D´aquesta manera, es pretén unificar els criteris diagnòstics i optimitzar l´arxiu de tumors, destinat a recerca i a assaigs clínics sobre aquesta malaltia.

Per últim, des de l´ICS avancen que tenen previst la posada en marxa dels estudis anatomapològics en format digital durant el segon semestre d´aquest any. És una tendència a l´alça que consisteix a digitalitzar les mostres de teixits i cèl·lules per poder-les estudiar mitjançant una pantalla d´alta qualitat en comptes de fer-ho amb un microscopi. Un dels principals avantatges d´aquesta nova tècnica és que permet interactuar amb especialistes d´altres centres i fer consultes amb experts d´àmbit mundial. Avui en dia ja es fan aquesta mena de peticions però cal enviar físicament les mostres a hospitals d´arreu del món perquè puguin comprovar-ho els especialistes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona
Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Mostres gastronòmiques i artesanes, bruixes i Halloween entre les nostres propostes

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Més enllà de les Fires de Sant Narcís de Girona, moltes altres poblacions de la demarcació...

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

L'elevada ocupació de la ciutat i els seus voltants es deu en part al fet són les fires de Sant...

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

El gestor es va quedar un pis i un local d'una veïna d'Olot fent-li creure que firmava un aval de...

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Comín, que va lloar el model de salut mental a Girona com un model assistencial «de...

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Comín assegura que el futur hospital de Girona és «la inversió més important del Departament a...

Enllaços recomanats: Premis cinema