Sota la incertesa que el Ministeri de l´Interior no permeti registrar el nom, el Partit Demòcrata Català (PDC) ha engegat el compte enrere per escollir el lideratge de la nova formació. Es tracta d´una decisió que es prendrà en les primàries que el PDC farà els propers 22 i 23 de juliol. El pes gironí en les candidatures que opten a dirigir els òrgans del partit es troba en dues persones conegudes de Convergència a la demarcació de Girona: l´alcalde de Besalú i diputat al Parlament, Lluís Guinó, així com el conseller de Cultura i exalcalde de Figueres, Santi Vila.

En concret, Guinó forma part de la llista liderada per Marta Pascal i David Bonvehí per dirigir el PDC. Si aquesta llista guanya les primàries, Guinó es faria càrrec de l´àmbit local de la formació. També pot suposar una incompatibilitat perquè Guinó, segons el reglament del nou partit, si assumeix aquest càrrec orgànic, aleshores hauria de renunciar a ser alcalde o diputat.

De moment, Guinó va remarcar ahir que la llista que integra per liderar el PDC és un projecte «de renovació», ja que va subratllar que gairebé totes les persones que en formen part han tingut o tenen responsabilitats institucionals però no de partit. Pel que fa a la incompatibilitat, Guinó va respondre que no ha pres cap decisió, tot i que va afegir: «Sóc de política local».

Tot apunta que la candidatura liderada per Pascal i Bonvehí s´imposarà en les primàries de la setmana vinent. En canvi, l´elecció per presidir el Consell Nacional de la nova formació és més oberta perquè s´hi presenta Vila, l´alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, a més de l´exalcalde de Bigues i Riells Joan Vila.

Ara bé, a part de la direcció del PDC i de la presidència del Consell Nacional, el pes gironí també es pot notar en el defensor dels militants del partit. Dos dels quatre candidats són Enric Llauger (assessor de CiU a la Diputació de Girona) i Xevi López (que va ser regidor de Solidaritat a Riudellots de la Selva).