El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha alertat que a partir de la setmana vinent es produirà la primera onada de calor d´aquest estiu. Segons ha informat el SMC, l´arribada d´una massa d´aire molt càlid -procedent del nord de l´Àfrica- afectarà la península Ibèrica els propers dies. En concret, ha detallat que es produirà una progressiva pujada de la temperatura a partir del dilluns 18 de juliol, que donarà lloc a un episodi de calor. Una situació que es preveu que pugui durar tota la setmana.

El Servei Meteorològic català ha afegit que l´augment de la temperatura ja serà progressiu aquest cap de setmana, mentre que l´episodi de calor s´allargarà la setmana vinent. La predicció del SMC ha remarcat que a partir del dimarts 19 de juliol es preveu arribar als valors de la temperatura màxima: entre 32 graus i 37 graus tant a l´interior com al Prelitoral. Així mateix, entre 28 i 33 graus al litoral.

Fins i tot, la previsió del SMC ha advertit que es calcula que la temperatura pugui superar els 40 graus a l´interior de Catalunya i que s´acosti a aquesta xifra en punts de les comarques de Girona. Per aquest motiu, el Servei Meteorològic ha emès un preavís per onada de calor per als propers dies dimarts 19 i dijous 21 de juliol.

Ara bé, aquesta predicció de la setmana vinent suposa un contrast si es compara amb la situació dels darrers dies. El cas és que algunes estacions meteorològiques de Catalunya han obtingut el rècord de temperatura mínima en un mes de juliol des de fa 15 anys. Segons ha informat l´SMC, la comarca d´Osona ha registrat aquest dijous 14 de juliol en un observatori una mínima de 6,1 graus, per sota dels 6,2 que va tenir el 20 de juliol de 2001. De la mateixa manera, un observatori de la comarca de Segrià ha registrat una mínima de 9,8 graus, superant els 10,1 que va anotar el 24 de juliol de 2001.

Un altre exemple ha tingut lloc a la demarcació de Girona, ja que segons ha destacat el meteoròleg banyolí Enric Estragués, la capital del Pla de l´Estany ha tingut aquest dijous 14 de juliol una mínima de 12,3 graus; per tant, la temperatura més baixa a Banyoles en un mes de juliol des de l´any 1996. Al conjunt de Catalunya, altres estacions meteorològiques han aconseguit el rècord de temperatura mínima des de fa 7 anys en un mes de juliol, en punts de muntanya.