El síndic alerta de l'alta segregació a les escoles i els instituts de Girona

Ribó situa a la banda positiva la integració de Primària a Castelló, l'Escala i la Bisbal i aquest mateix municipi, Sant Feliu i Banyoles a l'ESO

18.07.2016 | 07:04

Girona és un dels 10 municipis catalans amb més de 10.000 habitants que tenen els majors nivells de segregació escolar d'alumnat estranger, tant a educació Primària com a la Secundària Obligatòria (ESO). Aquesta dada consta en un informe que el síndic de greuges de Catalunya ahir va presentar al Parlament.
El mateix document destaca Castelló d'Empúries, la Bisbal d'Empordà i l'Escala entre les poblacions, també per sobre dels 10.000 ciutadans, amb menys segregació escolar a Primària; i Sant Feliu de Guíxols, altre cop la Bisbal i Banyoles pel que fa a ESO.
El síndic, Rafael Ribó, va demanar als grups parlamentaris mesures legislatives més severes contra la segregació escolar i canviïn el procés de matriculació per eradicar les «escoles gueto», després de constatar que des de 2008 no s'ha avançat en aquest àmbit. Acompanyat de l'adjunta per a la defensa dels drets dels nens i adolescents, Maria Jesús Larios, Ribó va presentar un informe sobre la segregació dels alumnes d'origen estranger, titulat «La segregació escolar a Catalunya: la gestió del procés d'admissió d'alumnat». El document reivindica que administració, famílies i escoles facin un esforç per situar al mateix nivell la llibertat de triar escola dels fills i l'equitat social als centres.
El síndic alerta dels desequilibris en la composició social dels col·legis a molts municipis, així com en alguns centres amb alta concentració d'alumnes socialment desafavorits, en comparació amb la resta de la mateixa zona. Ribó va afirmar que «aquesta segregació va més enllà de la residencial», ja que es produeix dins dels barris i es veu reforçada per la debilitat de les polítiques educatives per afavorir «un major equilibri» als centres o els desequilibris en l'oferta escolar.
El síndic va recordar que ja va presentar un informe sobre aquesta situació el 2008 i va denunciar que, malgrat «petites millores», aquesta ha estat «una dècada perduda» perquè no hi ha hagut «canvis estructurals» en una problemàtica que «és una taca per a la igualtat d'oportunitats i dificulta l'educació, el procés de socialització i la convivència de l'alumnat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Comarques

Informació i recursos per cobrir tota la formació acadèmica

Informació i recursos per cobrir tota la formació acadèmica

La plataforma "Volem signar i escoltar" defensa el dret a utilitzar la llengua de signes

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

Té 19 anys i és de Salt, on ara estudia FP a l'institut Vallvera. La Primària i la Secundària...

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

Divertir-se amb les activitats que feien els pares i els avis

Divertir-se amb les activitats que feien els pares i els avis

Al novembre començarà un cicle d'exposicions de fotografies antigues de l'Arxiu de la Garrotxa...

La Fundació SER.GI dóna veu a les persones refugiades

La Fundació SER.GI dóna veu a les persones refugiades

És a segona activitat del cicle «Siner[GI]es

Enllaços recomanats: Premis cinema