La comissaria compartida de Banyoles es vol enllestir abans de finals d'any, amb l'objectiu que l'obra entri dins el Pla de Barris, i costarà 680.000 euros. L'Ajuntament de Banyoles ha tret aquesta setmana a exposició pública el projecte de la nova comissaria de la Policia Local, que s'aixecarà al costat del dels mossos, situat al barri de la Farga, i un cop s'enllesteixi, a la pràctica les dues comissaries funcionaran com una de conjunta.

En conjunt, la nova seu compartida dels dos cossos policials tindrà una superfície d'uns 760 metres quadrats. D'aquests, 290 ja els ocupa la comissaria dels Mossos d'Esquadra, construïda l'any 1998. Els 479,95 restants seran els que s'aixecaran ara, en un nou edifici annex que costarà 680.000 euros, tindrà dos pisos i serà de propietat municipal.

L'Ajuntament confia poder enllestir-ne els treballs abans de finals d'any. Per això, com ha concretat l'alcalde banyolí, Miquel Noguer, l'adjudicació de les obres es farà d'urgència, amb l'objectiu que les màquines ja treballin sobre terreny aquest mateix setembre.

La nova comissaria de la Policia Local de Banyoles es connectarà amb la dels Mossos d'Esquadra a través d'un passadís que, de fet, servirà com a entrada conjunta. Un cop s'hagi aixecat, els dos cossos compartiran serveis tant a una banda com a l'altra.

A la seu dels mossos hi haurà els calabossos i a l'exterior s'hi condicionarà un aparcament conjunt. Al nou edifici, s'hi situaran l'oficina de denúncies, el menjador, els vestuaris i la sala de brífing dels dos cossos policials.

Tot i això, també hi haurà espais reservats exclusivament per a la Policia Local. Entre aquests, la sala de control de les càmeres de seguretat, una sala de reunions o els despatxos de l'inspector i del sergent.

La comissaria compartida acollirà, en conjunt, una setantena d'efectius (40 mossos i 27 policies locals). L'alcalde de Banyoles subratlla que, un cop sigui realitat, la ciutat tindrà «un pol de seguretat» que donarà servei no només a la capital del Pla de l'Estany sinó també a tota la comarca.

L'Ajuntament confia enllestir les obres abans de finals d'any, amb l'objectiu que entrin a la convocatòria del Pla de Barris (que assumiria un 50% de la inversió). Si no fos així, però, l'alcalde ja ha avançat que el consistori podria assumir la totalitat del cost de construcció de la nova seu de la Policia Local.

Miquel Noguer també va subratllar ahir que el nou edifici permetrà acabar amb la situació de lloguer que viu l'actual comissaria banyolina.

«Aquest és l'únic servei que s'ubica en un espai que no és de propietat municipal», va explicar ahir l'alcalde. Per això, Noguer també va precisar que la nova comissaria de la Policia Local serà «financerament sostenible», perquè amb els anys la inversió per construir-la permetrà amortitzar el cost actual del lloguer (uns 30.000 euros anuals).

Un cop la nova comissaria compartida sigui una realitat quedaran, però, inversions pendents per part d'Interior. Aquestes s'hauran de fer a la seu dels Mossos d'Esquadra. L'alcalde ha explicat que la intenció del Departament és remodelar-ne les dependències, però que aquestes obres es plantegen amb l'horitzó 2017-2018.