Un excedent econòmic de 50.000 euros de la Fundació Emma, que va servir per finançar a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses durant l'exercici del 2015, ha estat denunciat pel grup d'ERC al municipi. L'oposició liderada per Sergi Albrich ha fet públic un comunicat on lamenta que els diners no es destinin a millorar la mateixa Fundació i les condicions de residents i treballadors.

Els republicans consideren que aquests diners podrien servir per "potenciar la formació dels professionals" o bé "millorar les seves condicions ergonòmiques", dotar l'equipament de noves millores tècniques i de "condicions físiques i ambientals". També critiquen que el deute de 2,6 milions d'euros de l'Ajuntament s'incrementi amb 250.000 euros d'impagats, disminució del romanent de tresoreria i aquest préstec que caldrà tornar durant el present exercici.

Esquerra Republicana afirma que la mateixa Fundació haurà d'assumir amb 60.000 euros la construcció de terrasses al jardí de la residència i la futura parada d'autobús. Per això reprova que es doni qualsevol altre ús extern als beneficis d'un ens "aliè a l'Ajuntament".

L'alcalde santjoaní, Ramon Roqué, va declinar fer declaracions per no alimentar la polèmica. Aquesta no és la primera vegada que els diners de la Fundació Emma s'utilitzen en benefici del municipi, una pràctica que ja s'hauria realitzat en anteriors mandats. La queixa ha arribat després de fer-se públic el tancament comptable de 2015.

Relleu de l'antic hospital

L'Hospital Municipal de Sant Joan va crear-se al segle X, coincidint amb la creació de monestir femení que precisament va dirigir l'abadessa Emma que dóna nom a la Fundació.

Gestionat tradicionalment per monges, el 1999 va reestructurar el seu organigrama perquè les religioses van anunciar la seva marxa del municipi. Aleshores ja funcionava com a residència per a gent gran.

La Junta de l'Hospital va contractar el 2000 un director-gerent i es van cercar noves fórmules jurídiques que van desembocar un any més tard en la creació de la Fundació Privada Municipal Emma. El nou ens va estar dotat de caràcter benèfic i assistencial, i sense finalitat lucrativa.

L'alcalde de Sant Joan presideix el Patronat que vetlla per la representació, govern i administració de la Fundació Emma. L'estructura és molt similar a la de la Fundació Guifré de Ripoll, derivada també de l'antic hospital municipal, amb representació de diversos regidors del consistori, i també alguns patrons políticament independents.

Actualment, la Fundació Guifré està immersa en una agra polèmica per uns casos de presumptes maltractaments que tenen obert un procés judicial penal.

Millora de les instal·lacions

Paral·lelament a la polèmica originada per la denúncia d'Esquerra Republicana, la Fundació Emma ha fet pública la realització de diverses actuacions. Les obres serveixen per millorar les instal·lacions, adaptar-les a la normativa actual, tot instal·lant-hi paviments i revestiments antilliscants, així com armaris més amplis i la ?compra de set llits amb carro elevador per persones amb demències.

Totes les persones amb dependència i mobilitat reduïda disposaran d'habitacions amb banys practicables a les seves necessitats. Curiosament, aquestes actuacions estan subvencionades amb 50.000 euros pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la mateixa quantitat que Esquerra assenyala que ha passat de la Fundació a l'Ajuntament.