Una nova regulació regula la figura dels premonitors, d'entre 16 i 18 anys, que fins ara estaven en un buit legal

La Generalitat corregeix el buit legal que excloïa l'oferta esportiva de l'oci educatiu i actualitza una norma del 2003

18.07.2016 | 07:04
Una activitat del casal d´estiu per a infants que es va realitzar la temporada passada a la platja de Llançà.

Aquest és l'últim estiu d'una ordenació de les activitats d'educació en el lleure que ja suma 13 anys d'antiguitat i ha quedat desfasada perquè, per exemple, exclou tot l'espectre esportiu -un dels més prolífics. Després de dos anys de negociació amb les empreses i les entitats del sector, el Govern ha aprovat un nou reglament que, a més de corregir el buit legal en què ara es troba l'oferta esportiva, augmenta la seguretat i obliga a tenir una fitxa de salut de cada menor.

El nou decret de les activitats d'educació en el lleure tot just es va aprovar i publicar al Diari Oficial de la Generalitat la primera setmana de juliol i no entrarà en vigor fins l'1 de novembre, perquè el sector tingui temps d'adaptar-s'hi. Sobre la necessitat de l'actualització, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, va argumentar que "la realitat social i els hàbits han canviat"; i va remarcar el fet que a partir d'ara "totes les activitats, esportives o no, estan regulades sota la mateixa normativa".

Després de la seva aprovació, els implicats s'han fet ressò d'una renovació que l'Associació catalana d'empreses del lleure, l'educació i la cultura (Acellec) ha qualificat de "molt necessària", perquè la norma actual conté aspectes "clarament desfasats". Segons diu Acellec al seu web, l'únic element negatiu és que l'última fase s'ha alentit i el decret no s'ha pogut aplicar aquest estiu. El reglament que continua vigent data del 2003.

La incorporació de les activitats amb un component esportiu és la principal novetat de l'actualització, que es concreta en la distinció de tres tipus de propostes: els casals, les estades o els campus i les rutes esportives, que a partir del novembre hauran de complir els mateixos requisits que la resta del lleure educatiu; excepte pel que fa a la titulació dels responsables, que continuarà sent competència del Consell Català de l'Esport.

Més responsables
La seguretat i la qualitat és un altre eix destacat de la nova ordenació, que passa a exigir la presència d'un dirigent titulat per cada 8 infants quan les activitats impliquin menors de 3 anys. En el cas de grups de fins a 10 nenes i nens amb algun menor de 16 anys, la Generalitat obliga que hi hagi dos dirigents per, així, garantir que mai es quedin sols.

Un altre canvi rellevant és l'augment d'un responsable més per cada 10 participants en grups de 25 o més infants i joves. Així com la inclusió de la figura de personal de suport logístic; "els premonitors, joves de 16 o 18 anys que encara no poden fer de monitors perque són menors, i que fins ara no es reconeixien", va aclarir la directora general de Joventut, Marta Vilalta.

D'altra banda, la seva Direcció General haurà d'estar informada amb antelació de qualsevol activitat que s'allargui més de dues nits -fins ara eren tres-, amb l'objectiu de millorar la seguretat en possibles situacions d'emergència. Joventut i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya tenen establert un sistema d'alerta per reaccionar ràpidament davant de qualsevol eventualitat que afecti una activitat de lleure amb menors.

Pel que fa a la salut, el nou decret de la Generalitat deixa clar que els organitzadors de les activitats han de disposar d'una fitxa de cada participant que contingui dades actualitzades de vacunació, possibles impediments físics o psíquics, malalties cròniques, medicació o règim alimentari a respectar, si és necessari. Vilalta va explicar que aquestes qüestions ja es recollien en diverses normatives o recomanacions, "però no quedava explícit".

Ara -va afegir- s'incorpora als elements sotmesos a inspecció perquè "volem que tothom sigui conscient de la salut i l'alimentació, per evitar possibles problemes". El debat sobre la vacunació es va revifar l'estiu passat, a causa de la mort per diftèria d'un nen d'Olot no vacunat.

De la nova regulació, la directora general va destacar el consens i la importància de "treballar amb la màxima seguretat i qualitat possible" en un àmbit que, només a l'estiu, mou més de 250.000 infants, joves i monitors -280.000 tot l'any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema