Els motoristes ferits greus aquest any a les vies gironines ja igualen els de l'any passat

El Servei Català de Trànsit organitza unes jornades de formació per millorar la seguretat d'aquests vehicles de dues rodes

18.07.2016 | 07:04
Els motoristes ferits greus aquest any a les vies gironines ja igualen els de l'any passat

61 motoristes han resultat ferits greus aquest any -des de l'1 de gener i fins ara- a les carreteres gironines. L'any passat van ser 62 ferits greus, de manera que aquest 2016, en poc més de mig any, ja s'han igualat els ferits greus amb moto que es van registrar en tot el 2015. Es tracta d'una tendència a l'alça que s'ha intensificat els últims anys perquè, per exemple, els 61 motoristes que (de moment) han resultat ferits greus aquest any a les vies de Girona són gairebé un 50% més dels ferits greus amb moto del 2013 (ja que llavors van ser 41).

Davant aquest creixement de l'accidentalitat, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha organitzat unes jornades de formació avançada -que són gratuïtes- perquè els motoristes sàpiguen com poden millorar la seva seguretat. La formació es va fer per primera vegada, a la demarcació de Girona, l'octubre de l'any passat a Sant Hilari Sacalm.

Aquest cap de setmana es torna a repetir aquesta formació al mateix municipi, posant a prova els motoristes amb un recorregut de menys de 10 quilòmetres per la carretera GI-542 (freqüentada per aquests vehicles de dues rodes).

La cap dels Serveis Territorials de Trànsit a Girona, Núria Gómez, explica que els darrers anys "ha pujat l'accidentalitat perquè ha augmentat la mobilitat". Ara bé, Gómez destaca que tot i que s'han registrat més accidents, s'han produït menys morts. El fet és que aquest any, des de l'1 de gener i fins ara, només un motorista ha mort a les carreteres gironines (en concret, en via urbana). L'any passat van ser set víctimes mortals (sis en carreteres interurbanes i una en via urbana).

MORTS EN ACCIDENT DE TRÀNSIT A GIRONA EL 2016

En canvi, a part de l'increment dels ferits greus, també han crescut els motoristes els ferits lleus amb moto. Aquest any, des de l'1 de gener i fins ara, 310 motoristes han resultat ferits lleus a les carreteres gironines, de manera que en poc més de mig any pràcticament s'han produït els mateixos ferits lleus amb moto que es van registrar en tot el 2015 (ja que llavors van ser 344). Gómez alerta que les seqüeles dels accidents greus "poden ser ferides de per vida".

És per això que el SCT -amb la col·laboració d'Anesdor (l'associació nacional d'empreses del sector de dues rodes) i amb el suport dels Mossos d'Esquadra- ha posat en marxa aquestes jornades de formació avançada, al conjunt de Catalunya, que són específiques per als motoristes. L'activitat consisteix en un recorregut amb moto (que en el cas de Sant Hilari és per la GI-542) que dura uns 15 minuts. En aquest itinerari, els instructors de la formació acompanyen i enregistren els moviments de conducció dels participants.

Una vegada ha acabat el recorregut, els instructors visualitzen amb els motoristes les imatges gravades per comentar-les, amb l'objectiu de millorar alguns detalls perquè els participants siguin uns conductors més segurs. Quan finalitza l'activitat, es lliuren les imatges enregistrades als motoristes i un informe amb deu punts sobre l'estat tècnic de la seva motocicleta.

Aquest cap de setmana, tant dissabte com diumenge al matí, la formació es fa a Sant Hilari. Gómez avança que la intenció del SCT és organitzar més jornades de formació per als motoristes a les zones gironines amb una major concentració de vehicles de dues rodes i de risc d'accidentalitat, com són les vies entre Tossa de Mar i Lloret de Mar o de Sant Joan de les Abadesses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema