La presència de prostitutes als carrers de Lloret de Mar preocupa veïns, cossos policials i representants municipals. Arran d'això, Mossos d'Esquadra, Policia Local i Policia Nacional, van impulsar, la setmana passada, el "dispositiu Marlés" -que adopta el nom de l'avinguda que creua la principal zona d'oci nocturn de la localitat- el qual, segons va informar ahir la policia catalana en un comunicat, s'ha saldat amb 11 actes administratives contra dones per practicar la prostitució en la via pública i que van infringir, així, les ordenances municipals que prohibeixen aquesta activitat. A banda dels 11 expedients, es van detenir tres persones més per venda il·legal de marihuana. Es tracta de tres joves de la comarca del Tarragonès d'entre 20 i 21 anys d'edat. En el marc d'aquest dispositiu es van practicar un total de 17 identificacions i 10 persones van ser traslladades a les dependències del Cos de Policia Nacional per "irregularitats relacionades amb estrangeria".

Problema lligat al turisme

En aquest context, el regidor de Seguretat, Josep Lluís Llirinós, en declaracions a Diari de Girona, va emmarcar aquesta operació en la voluntat "de donar un bon servei" i, en aquesta línia, va assenyalar que la prostitució al carrer "és una qüestió que passa a les principals destinacions turístiques" (recentment, a la Vila Olímpica de Barcelona hi ha hagut una agra polèmica veïnal per la presència de turistes que contracten serveis sexuals a prostitutes que exerceixen a la via pública).

De la seva banda, Marc Fuertes, regidor del grup municipal Millor, a l'oposició, afirma que a la zona d'oci nocturn hi exerceixen amb assiduïtat "entre 60 i 70 prostitutes" i acusa l'equip de govern de voler passar de puntetes sobre aquest afer. Tot i que fonts dels Mossos d'Esquadra no en tenen constància -"no s'ha detectat un increment de prostitució a la zona", apunta un portaveu del cos-, Fuertes afirma que el problema de l'oferta de serveis sexuals en plena via pública ve de lluny i afegeix que "des de fa anys ho denunciem". En qualsevol cas, des de Mossos expliquen que sí que han detectat "cert malestar" entre els veïns.

Marc Fuertes insisteix, però, en l'existència d'un problema creixent: segons diu, desenes de prostitutes s'acumulen a l'avinguda Marlés per oferir els seus serveis sexuals als turistes que omplen el municipi els mesos d'estiu. Fins i tot, explica Fuertes, algunes d'aquestes treballen per a prostíbuls i d'altres ho fan en pisos llogats ubicats a prop de la zona d'oci nocturn, habitatges que no estan preparats per aquesta mena d'activitat. Més encara: Fuertes assegura que en moltes ocasions, les prostitutes aprofiten l'estat dels seus clients, normalment sotmesos als efectes de l'alcohol, per robar-los la cartera i d'altres objectes de valor. Explica el regidor que les prostitutes capten els clients i els duen a espais més tranquils i, un cop allà, aprofiten per robar-los.

Dispositius policials similars al Marlés s'efectuen regularment al llarg de l'any a Lloret, assenyalen fonts dels Mossos d'Esquadra. Cada dispositiu es dissenya coordinament entre els diversos cossos policials per abordar diverses problemàtiques que afecten el municipi. De fet, fa dos anys, van actuar contra els manters.

Els dispositius continuaran

Sobre la darrera operació Marlés, Fuertes critica que les actuacions iniciades pels cossos policials "no arriben enlloc", perquè les actes difícilment arribaran a les persones infractores, que majoritàriament no disposen d'una adreça on la policia els pugui fer arribar la notificació.

Per al grup municipal de Millor, l'única manera d'eradicar la prostitució als carrers de Lloret de Mar passa per destinar més recursos humans que es dediquin, sobre el terreny, a dissuadir els clients potencials de contractar els serveis de les prostitutes que treballen al carrer.

Finalment, des de Mossos d'Esquadra assenyalen en un comunicat que "la coordinació i col·laboració entre els cossos policials es continuarà fent per tal de detectar i prevenir les diferents conductes il·legals que es puguin produir en el futur, tant a la zona d'oci nocturn de Lloret de Mar com en altres carrers de la població" de la Selva marítima.