Les entitats ecologistes de Catalunya, entre les quals hi ha les gironines Iaeden, Limnos, Grup de Defensa del Ter o l’Associació Naturalista Girona, van signar un manifest a principis d’any amb l’objectiu de recuperar la conselleria de Medi Ambient.

El manifest exposa dues causes per les quals es jutja necessari el retorn de l’antiga conselleria. D’una banda, per la inoperativitat que existeix de resultes de la constitució de la nova conselleria de Territori i Sostenibilitat. De l’altra, per la necessitat de modernitzar les mesures contra el canvi climàtic.

Pel que fa a l’actual conselleria de Territori i Sostenibilitat, es va crear en la IX legislatura, al 2010, i no fou sinó la fusió de l’antiga conselleria d’Obres Públiques amb la conselleria de Medi Ambient i Habitatge. El manisfest critica la contradicció que apareix pel fet d’ajuntar l’àmbit del territori -a saber, les obres públiques o les infraestructures- amb l’àmbit de la sostenibilitat -a saber, la preservació del medi i de la biodiversitat.

Aquesta contradicció es materialitza amb el fet que «si bé els parcs naturals depenen ara del Departament de Territori i Sostenibilitat, la gestió dels boscos (siguin públics o privats, protegits o no) recau en el Departament d’Agricultura [...]. Això provoca que, tot i que Territori i Sostenibilitat tingui les competències en espais naturals protegits, qui en fa la gestió i qui decideix què s’hi talla sigui el departament d’agricultura, i ho fa, en la major part de les actuacions, fent prevaldre el criteri d’explotació per sobre de la gestió sostenible».

Pel que fa a les mesures contra el canvi climàtic, les entitats critiquen el retrocés que hi ha hagut en la legislació ambiental.

La comunitat internacional ha mostrat certa preocupació, per exemple, en la darrera cimera de París, quant a la relació entre el que es consumeix, la quantitat de recursos que es necessiten per al consum i la quantitat de recursos disponibles.

Les solucions

El manifest exigeix que «cal el compromís de realitzar i aprovar la Llei de la biodiversitat de Catalunya, que actualitzi el nostre ordenament jurídic a les directives i compromisos per frenar la pèrdua de la nostra biodiversiat tant en espècies com en ecosistemes: no tenim la Llei de biodiversitat ni tenim Directrius de connectivitat ecològica, ni el Catàleg d’espècies de la fauna en perill d’extinció i ni tan sols tenim realitzats els plans de recuperació de les espècies de la fauna i de la flora que a hores d’ara es troben en el límit de la seva supervivència bàsica».

Malgrat que el manifest està carregat de bones intencions, la seva execució està parada.

El manifest, avui

Enric Cortiñas, portaveu de l’Associació Naturalista Girona, va dir que «s’han fet diverses reunions amb els partits polítics i fins i tot se’n va fer una amb el conseller Rull». Tanmateix, «la inestabilitat parlamentària impedeix de fer avenços reals».

Cortiñas, però, recordava que «malgrat que la legislació espanyola ha fet alguna llei perjudicial, com la llei de costes o el fracking, la Generalitat té prou competències per executar una política activa, solidària i beneficiosa per al medi ambient».