L'Ajuntament d'Olot -en una de de les seves darreres juntes de govern- va aprovar contractar l'empresa Ababol Gestión del Patrimonio Cultural per a la redacció d'un informe de valoració dels elements de can Vayreda. L'aprovació es va fer per unanimitat i d'acord amb un informe de la directora del Museu de la Garrotxa, Montserrat Mallol. L'import aprovat pel treball és de 14.876 €.

L'informe ha de servir per valorar d'una manera professional el contingut de la casa Vayreda. Es tracta de documents, quadres, tapissos, escultures, vaixelles i altres. De moment, no hi ha cap compromís, però el motiu de la redacció d'un informe és per acordar futures donacions. Les negociacions, en un principi, han estat encarades a la possible donació de documents a l'Arxiu de la Garrotxa.

Fonts consultades han informat que la valoració es fa en base als preus de subhasta d'elements similars als valorats.

Un cop l'informe estigui acabat servirà per consensuar donacions entre els actuals propietaris (hereus de la família Vayreda) i l'Ajuntament.

Els elements de can Vayreda són testimonis sobretot del segle XIX, quan en el context d'un segle inestable dos fills de la casa van destacar de manera considerable en pintura de paisatges i en literatura. Joaquim Vayreda, el germà gran, es va consolidar com un dels paisatgistes més potents de la Catalunya del final del XIX. Els seus quadres van posar de moda Olot i la Garrotxa.

El petit, Marià Vayreda, va ser un pintor important i un escriptor clau en la literatura catalana. Els seus escrits són un testimoni de la col·lisió entre la Catalunya pairal i la industrialització.

Dins de la casa, hi ha la correspondència que els dos germans van tenir amb les figures de la pintura i l'escriptura de l'època.