El Partit Demòcrata Català (PDC) segueix amb la seva particular cursa electoral per escollir el lideratge de la nova formació. Com que les primàries són els propers 22 i 23 de juliol, els candidats aprofiten els dies previs per fer campanya. Ahir al vespre va ser el torn de Girona, que va reunir gairebé totes les persones que opten a dirigir els òrgans del partit.

Ara bé, unes hores abans, el conseller de Cultura i exalcalde de Figueres, Santi Vila, va deixar entreveure que -a part de ser candidat a presidir el Consell Nacional del PDC- pretén optar a l'alcaldia de Barcelona per aquesta nova formació. «És una possibilitat que estic estudiant perquè em faria molta il·lusió tornar a ser alcalde», va dir Vila, en una entrevista a l'Ara.

En l'acte del vespre a Girona, Vila no va fer referència a aquesta opció, tot i que va apostar per fer front comú. Va considerar que del congrés fundacional del PDC en va sorgir «una llavor de fragilitat». «Una excessiva tendència a allò que ens separa i no a allò que ens uneix», va afegir Vila, que va destacar: «En moments de feblesa és necessari formar part del projecte polític», sobre la seva candidatura a la presidència del Consell Nacional.

Una altra persona que opta a presidir-lo és l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, que no va ser present a Girona perquè va assistir a la sessió plenària del seu municipi. En una carta, Conesa va reivindicar que el Consell Nacional sigui participatiu «per evitar un funcionament encarcarat», igual que el tercer candidat a presidir-lo, l'exalcalde de Bigues i Riells Joan Vila, que va demanar que sigui «viu i profitós».

Pel que fa a la direcció executiva del PDC, la diputada Marta Pascal va defensar la seva llista amb la idea de passar d'un partit «que tendia a empetitir la base que decidia les decisions» a una nova formació amb «una estructura ambiciosa». «El gran encert del president Pujol va ser definir un nou llenguatge per adreçar-se a la gent de manera diferent», va assegurar Pascal, que va apostar per «formar part de la solució amb gent normal i un llenguatge normal».

El president de Reagrupament, Ignasi Planas, que encapçala l'altra candidatura a la direcció executiva del PDC, va reivindicar la seva militància a la JNC i a Convergència. També va fer una crida a «obrir les parets» que l'antiga CDC «seguia entestada a mantenir». Planas ho va exemplificar amb exsocialistes, exintegrants d'ICV o membres de Súmate que ara són propers a ERC o directament candidats republicans. «Abans Convergència exercia d'astre central», va sentenciar.

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va defensar la seva candidatura -sense adversaris- a la presidència del PDC: «Si abans dèiem que sense CDC no hi hauria independència, ara diem que sense el PDC no hi haurà Estat català». «Només amb nosaltres tampoc, però sense, segur que no», va concloure Mas, que va afegir: «Sense la CUP podem arribar a tenir un Estat, però sense el que significava CDC i el que significa PDC, no». En el mateix acte també van intervenir els candidats a defensor dels militants: Enric Llauger, Xevi López, Iolanda Aguilar i Iolanda García.