Les estafes bancàries han viscut un repunt en només un any a la província de Girona. S´han incrementat en un 25% els casos, que han passat de 1.607 fets el 2014 als 2.004 de l´any passat.

En aquest tipus de delicte s´inclouen des d´enganys fets per una entitat bancària fins als casos més sofisticats portats a terme a Internet, com ara el conegut com a phishing. Es tracta d´un tipus de frau que consisteix a enviar missatges de correu electrònic amb la intenció de recollir informació personal.

Per exemple, algú envia un correu electrònic a la víctima i li sol·licita els codis que són necessaris per a accedir als seus serveis bancaris. Aquest tipus de missatges estan disfressats per fer creure que provenen de bancs i la víctima hi confia. Quan respon el correu, es produeix l´estafa, ja que amb les dades el delinqüent aconsegueix per exemple buidar-li el compte corrent.

D´aquest total de 2.004 casos coneguts per les forces policials, segons recull l´Anuari estadístic del Ministeri d´Interior, se n´han arribat a resoldre només 185, fet que suposa un 5,6% menys que l´any anterior quan dels 1.607 fets n´havien pogut resoldre fins a 196.

Pel que fa al nombre de detinguts i investigats per estafa bancària, en canvi han disminuït. El 2015 se´n van detenir fins a 15 però l´any abans gairebé el doble, amb 28 persones.

Les estafes en general, que engloben també les bancàries, van suposar 3.176 casos a la demarcació durant el 2016, un 13,7% de fets més que el 2015, amb 2.974. Internet i les noves tecnologies faciliten malauradament que molts ciberdelinqüents puguin portar a terme tasques il·lícites i acabin enganyant les seves víctimes.

Del total, es van resoldre 671 casos, un 5,5% menys que el 2014. Es van detenir i es van imputar fins a 84 persones relacionades amb el delicte d´estafa durant el 2015, un 31,7% menys que el 2014, quan van ser-ne 123.

Delictes sexuals

Un altre delicte que destaca per l´increment que s´ha produït en un sol any a la demarcació són els que s´agrupen contra la llibertat sexual. De casos les forces policials en van arribar a conèixer fins a 203, xifra que representa un 14% més que l´any anterior quan van ser 178. L´agressió sexual amb penetració va pujar un 11,4% passant de 35 a 39 fets i la pornografia de menors també es va incrementar en un 11,1% amb fins a 20 casos el 2015.

Alerta per marihuana

Uns delictes que afecten la seguretat col·lectiva són els relacionats amb el tràfic de drogues i contra la seguretat viària, entre altres. Aquest primer delicte, a la demarcació de Girona va suposar un total de 524 detinguts l´any passat, fins a 432 fets coneguts i d´aquests se´n van resoldre 422. Són dades més baixes que durant el 2015 quan el nombre de fets va ser de 447; els fets aclarits 446 i els detinguts, 546.

La dada més destacada que conclou aquest anuari del Ministeri d´Interior és que la província de Girona juntament amb la de Barcelona i la de Sevilla van ser durant el 2015 les tres zones d´Espanya on es va «comissar més quantitat de marihuana».

No dóna els totals però el que està clar és que quan és sobretot època de collita dia sí dia no, les forces policials sorprenen cultivadors i delinqüents que trafiquen amb aquesta substància. Girona, per la seva proximitat amb la frontera, és una àrea on es cultiva i on també molts clients francesos baixen a comprar droga a més baix preu.

A tot Espanya durant l´any passat, per exemple, van comissar fins a 380.361 quilos d´haixix.