L'Ajuntament de les Preses ha demanat al Departament de Territori i Sostenibilitat que paralitzi el projecte de les rotondes a la travessa de la C-152 per la localitat i que cerqui alternatives a les dificultats del trànsit per la travessa que no siguin les rotondes. Segons ha explicat, l'alcalde Pere Vila, la petició la va fer ell mateix fa pocs dies.

L'Ajuntament fins ara havia considerat les rotondes com una solució provisional als problemes de trànsit de la travessa fins a l'activació de la variant de les Preses. Per la seva part el Departament de Territori i Sostenibilitat havia anunciat un calendari. Les obres de les rotondes havien de començar abans d'acabar l'any i acabar-se l'any vinent.

Això no obstat, una reunió entre els representants de l'Ajuntament i els veïns feta a finals del mes de juny va començar a canviar la situació. A la reunió, programada per presentar temes urbanístics en general van assistir més de 70 veïns. En el decurs del debat, molts veïns van expressar la seva oposició a les rotondes. Van argumentar que no serviran per reduir les retencions i que són un mal pedaç a la variant. Després de la reunió, els veïns s'han reunit almenys en 2 ocasions amb Pere Vila, el qual els ha escoltat i ha accedit a les seves peticions.

En un comunicat -presentat ahir- els veïns exposen: «Considerem que millorar la fluïdesa del trànsit i evitar les retencions que es produeixen a la carretera C-152 no passa per la construcció de dues rotondes, i demanem que s'activi definitivament la Variant de Les Preses, solució definitiva al problema de la intensitat de trànsit. Segueix: «Gairebé 12.000 vehicles (un 10% dels quals són camions) passen cada dia pel nostre municipi». Puntualitzen: «Mentre no sigui possible obtenir la variant cal que s'estudiïn altres opcions que no siguin les rotondes».

A més de reunir-se amb l'alcalde els veïns van enviar notes a la premsa per tal de clarificar les seves opinions i van iniciar una sèrie de mobilitzacions. Exposen: «Hem repartit i penjat en els balcons de les cases i a les entrades del poble unes pancartes amb el lema: variant si, rotondes no. Per tal de mostrar el desacord amb la construcció de les rotondes i per reclamar d'una vegada per totes la variant de les Preses. Almenys 10 pancartes ahir penjaven dels balcons i de les finestres de les cases situades al costat de la travessa, al davant de la farmàcia. També hi havia pancartes penjades d'un pont per a vianants i d'altres a les entrades del poble.

Els veïns indiquen: «Hem començat, també, una recollida de signatures, perquè l'Ajuntament i el Departament escoltin l'opinió dels veïns. De moment, valoren que hi ha una molt bona resposta.

Girar a l'esquerra

La solució de les rotondes està pensada per evitar els girs a l'esquerra. És a dir que quan un conductor vulgui entrar al nucli urbà no s'hagi d'esperar i formi una cua. La solució al problema de les retencions mitjançant prohibir els girs a l'esquerra i amb les rotondes, va sorgir poc després de l'obertura dels túnels de Bracons, l'any 2009.

Llavors es va constatar que la travessa de les Preses havia d'absorbir el trànsit provinent dels túnels es dirigeix a Olot. A mesura que l'ús dels túnels ha augmentat, el problema progressivament s'ha anat agreujant.