Vint-i-un equips d'arquitectes s'han presentat al concurs per fer-se càrrec de projecte de remodelació del Firal. Ara, l'ajuntament avalua la solvència professional dels equips. Les bases exigien que almenys un dels membres hagués realitzat -en els últims 10 anys- obres d'urbanització de nova planta o renovació de carrers i espai públic urbà en un mínim de 6.000 metres quadrats.

En l'acte de presentació de les candidatures, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha indicat que ara ja es pot fer amb més solvència un calendari sobre la transformació del Firal. Així ha enumerat: «Licitació de les obres (març del 2017), inci de les obres (juny del 2017) i inauguració (juny del 2018).

De moment, els equips admesos tindran fins al 15 de setembre per poder presentar la seva proposta per al nou Passeig d'en Blay. Les exposicions hauran d'incorporar els resultats del procés participatiu. Un jurat format per representants tècnics i polítics de l'ajuntament, un membre del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, un altre del Col·legi d'Enginyers de Camins Canals i Ports i un arquitecte de reconegut prestigi de la ciutat.

Cada proposta es presentarà amb un lema per tal de garantir-ne l'anonimat i constarà d'una memòria descriptiva, acompanyada d'un pla d'obra i pressupost estimatiu de l'actuació que volen portar a terme. A partir de criteris tècnics definits a les bases, el jurat atorgarà a cada treball fins a un màxim de 45 punts.

Els 10 projectes amb la millor puntuació rebran 1.000 euros com a premi. Els 3 primers es convertiran en finalistes del concurs per a la remodelació del Firal i obtindran 3.000 euros, a més de l'encàrrec de fer els plafons per l'exposició pública dels detalls.

A principis del mes d'octubre, l'Ajuntament donarà a conèixer els 3 projectes finalistes que després d'una exposició pública seran posats a votació dels ciutadans d'Olot. En aquesta nova fase, els equips podran obtenir fins a un màxim de 45 punts en funció dels resultats obtinguts a la consulta ciutadana. Els 10 punts restants correspondran a criteris econòmics i de termini de lliurament de projecte.

L'alcalde va indicar que la votació popular serà decisiva. Això no obstant va indicar que la part tècnica tindrà molta importància. Sobretot, perquè la transformació ha de comptar amb la col·locació dels serveis d'electricitat i d'aigües. Va considerar que no preveu excessives diferències en la votació tècnica i la popular.