Les comarques gironines han de millorar el seu nivell de reciclatge. Girona és l'única província de Catalunya on cap de les comarques arriba a un 50% de recollida selectiva. De fet, la majoria dels territoris gironins no supera el 40% en reciclatge (sobre el total dels residus generats). Això significa que els resultats estan lluny de l'objectiu europeu per a l'any 2020 que fixa que, com a mínim, la meitat de la recollida ha de ser selectiva. En canvi, la situació és diferent en algunes zones de la resta de Catalunya perquè, segons els resultats de l'any 2015, sis comarques ja han aconseguit arribar al 50% de reciclatge.

En concret, Osona i el Moianès (a la província de Barcelona), la Segarra i el Pallars Sobirà (a Lleida), així com el Montsià i la Terra Alta (a Tarragona), són les sis comarques catalanes que el 2015 han superat el 50% en recollida selectiva (sobre el total dels residus generats en tot l'any). Fins i tot, Osona ha arribat a recollir selectivament el 60% dels residus generats. Ara bé, entre les vuit comarques de la província de Girona, només una s'aproxima a l'objectiu del 50%. Es tracta del Gironès, que el 2015 ha reciclat un 44,90% dels residus.

A continuació s'ha situat la Garrotxa amb un 41,54% de recollida selectiva, seguida del Ripollès amb un 40,40%. Segons els resultats de l'any 2015 de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), el Baix Empordà ha reciclat un 37,66% dels residus, el Pla de l'Estany un 37,56% i l'Alt Empordà un 36,49%. Finalment, el rànquing del 2015 de les comarques gironines s'ha tancat amb la Selva (amb un 35,07% de recollida selectiva) i la Cerdanya (amb un 22,52%).

De fet, la Cerdanya s'ha situat com una de les comarques de Catalunya que menys ha reciclat l'any 2015. La resta dels territoris catalans que es troben a la cua en recollida selectiva -segons les dades del 2015- són les Garrigues (amb un 23,12% de recollida selectiva), el Segrià (amb un 24,05%), la Noguera (amb un 26,57%) i el Baix Penedès (amb un 26,65%).

Els resultats sorgeixen de la presentació que ha fet aquesta setmana l'ARC sobre la recollida de residus de l'any 2015. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha explicat que de mitjana (al conjunt de Catalunya) el 39% dels residus generats es reciclen. Així mateix, per millorar les dades, Rull ha avançat que la Generalitat s'ha ofert «a acompanyar els ajuntaments que vulguin desplegar el porta a porta», amb l'objectiu d'incentivar la recollida selectiva.

Els exemples gironins

El sistema del porta a porta ja funciona a diferents municipis de la província de Girona. Alguns exemples són Celrà i Vilablareix (ambdós al Gironès). Tot i això, altres localitats gironines es plantegen implantar aquest sistema de recollida de residus. Un cas és el Pla de l'Estany, que estudia aprofitar el suport de la Generalitat per aplicar el porta a porta a algunes de les seves poblacions.