La Generalitat estudia vetar les adopcions d'infants de països de l'est per la síndrome de l'alcoholisme fetal que se'ls diagnostica aquí, després que s'hagin detectat moltes criatures amb problemes derivats del consum d'alcohol de la mare durant l'embaràs. Ahir, la consellera d'Afers Socials i Famílies, la gironina Dolors Bassa, va confirmar que l'Administració catalana valora aturar les adopcions en llocs com Rússia.

Dolors Bassa va explicar, en declaracions a Ràdio Girona, que el seu Departament està estudiant «si es tanca la línia amb Rússia, per tots problemes dels nanos que han vingut amb temes de dificultats per pares alcohòlics i que no s'havia informat». Aquestes dificultats s'han descobert una vegada els nens ja porten temps amb les seves famílies d'adopció.

Decisió a la tardor

La consellera va explicar que, en aquests moments, s'està procedint a elaborar informes sobre els nens adoptats en països de l'est i que ja són a Catalunya. D'acord amb la previsió del seu Departament, Bassa va avançar que «entre setembre i octubre estarem amb capacitat de dir si tanquem la línia d'adopcions amb Rússia». Immediatament, la màxima responsable d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat va aclarir que totes les adopcions que ja estiguin en procés de tramitació tiraran endavant.

El gran nombre d'infants adoptats a l'Europa de l'Est als quals s'ha diagnosticat la síndrome d'alcoholisme fetal és el motiu pel qual el Govern de la Generalitat ara es planteja vetar les adopcions amb aquests països, segons ahir informava Ràdio Girona. La mateixa emissora es feia ressò de l'estudi que realitzen l'Institut Català d'Acolliment i de l'Adopció de la Generalitat amb la Vall d'Hebron, Sant Joan de Déu i l'Hospital del Mar de Barcelona, amb la finalitat de determinar quants nens i nenes adoptats pateixen aquesta síndrome a Catalunya.

Les dades estadístiques mostren que, entre els anys 1998 i 2015, s'han adoptat un total de 5.120 nens i nenes de l'Europa de l'Est: la majoria, 4.097, a Rússia; 556 provenen d'Ucraïna, 270 de Kazakhstan, 180 de Bulgària i només 17 de Polònia.